kostel sv. Vavřince

Zděná, omítaná, trojlodní stavba; orientace zhruba ve směru JZ – SV (s presbytářem obráceným k SV; v popisu se pro zjednodušení uvažuje podélná osa V – Z). Loď navenek lehce obdélná (uvnitř rozdělená na širší hlavní loď a poměrně úzké boční lodi); všechny lodi stejně vysoké. Presbytář široký stejně jako hlavní loď, složený z příčně obdélného pole a trojbokého závěru. Nad středem západního průčelí lodi věž cca čtvercového půdorysu; západní fasáda mírně rizalitově předsazená průčelí lodi. Po severním boku presbytáře zhruba čtvercová sakristie. Západní portál věže chrání otevřená předsíň obdélného půdorysu. Podobná předsíň i před severním portálem lodi a západním vstupem do sakristie. Krytiny střech (kromě věže a předsíní) jsou z alukrytu (hliníkových šablon). Fasády jsou hladce omítané, kolem oken vpadlé pasparty. Loď má sedlovou střechu ukončenou na východě valbou, po stranách věže plynule navazují pulty. Fasády člení profilovaná korunní římsa a na části předsazený, omítaný sokl. Západní štít zděný, tvořený dvěma trojúhelnými cípy; v S části asymetricky umístěné obdélné okénko. Od J ústí do přízemí 4 okna zhruba půlkruhového tvaru, v úrovni patra (empor) symetricky umístěna také 4 obdélná okna se zvlněnými segmentovými záklenky. V S stěně jsou stejná okna (místo jednoho spodního okna vstup). Presbytář má hřeben níže než loď; nad stěnami závěru valby. Korunní římsa jako na lodi, sokl mírně předsazený. V J stěně jedno vysoké okno s obloukovitě zvlněným záklenkem; v S stěně obdobné nižší okno. V ose závěru oválné okénko. Věž má vysokou střechu ve tvaru čtyřbokého jehlanu, završenou hrotnicí; krytina z měděného plechu. Přízemí bez oken; v 1. patře na Z nízké okno se zvlněným segmentovým záklenkem; do 2. patra ústí od Z obdélné okno se segmentovým záklenkem; zděné ostění; okolo vpadlý pás; rám dřevěný (snad 2. polovina 19. století); 3. patro bez oken; v posledním podlaží na každé straně nízké půlkruhově ukončené okno (V okno je umístěno oproti ostatním výše). Nad Z, J a S oknem 4. patra kruhový plechový ciferník. Korunní římsa profilovaná; asi 2 m pod ní další štuková římsa, nad středy stěn s ciferníky půlkruhově zvednutá. Sakristie je kryta valbovou střechou. Sokl mírně předsazený, po obvodě fabionová římsa. Západní štít zděný. V ploše štítu a na S straně obdélné okno. Západní i severní předsíň má valbovou střechu s měděným plechem. Obvodové zdivo nahrazují dva čtyřboké pilíře umístěné v nárožích, zděné se štukovou omítkou. Předsíňka u sakristie má pultovou střechu opatřenou měděným plechem. Obvodové zdivo nahrazuje nárožní nosný pilíř a průvlaky; pilíř má štukovou omítku. Štít zděný.