kaple sv. Judy Tadeáše

Kaple uprostřed návsi v Z části vsi. Od zdiva terén na všechny strany cca vodorovný, pouze k JV mírně odspádovaný. V blízkosti kaple na V str. jeden starý kaštan. Orientovaná stavba, loď na půdorysu pravidelného osmiúhelníka. K V stěně přiléhá lehce příčně obdélná sakristie, Z fasáda lodi zakrytá předsíní s kruchtou, půdorys mírně obdélný s delší stranou ve směru V-Z, Z nároží mírně zaoblená. Loď má stanovou střechou s námětky, tašky bobrovky, žádné vikýře. Střecha sakristie valbová s bobrovkami. Předsíň s kruchtou má sedlovou střechu s námětky, hřeben níže než u lodi, tašky bobrovky, žádné vikýře. Při Z konci hřebene pozinkem oplechovaná osmiboká věžička, otvory lucerny mají odsazené půlkruhové záklenky, v patě a pod stříškou profilovaná římska, stříška tvořena objemnější cibulovou bání, krytina pozink. Na hrotnici makovice a špice. Předsazený sokl lodi pokrývá hladká omítka, zdivo lomové, ojediněle zlomky cihel. Korunní římsa vyložená z cihel a ve štuku profilovaná a podložená odsazenou oblou lištou. Omítky fasád štukové. Přes všechny nároží zalomené lisény spojené pod korunní římsou pásem, dole lisény usazené na sokl (rámy). Zdivo stěn lomové, místy v líci užity cihly a jejich zlomky, lisény jen z cihel. Místy lze sledovat na omítkách vrstvy více nátěrů (nejstarší bílý a růžovočervený). Int. osvětlený čtyřmi okny, po jednom v diagonálních stěnách, široká ležatě obdélná s půlkruhovým záklenkem, kolmé špalety z cihel, užší ostění omítnuté, okolo lištové šambrány v dolních rozích mají ucha se střapci. U JZ okna šambrána není. SV a JV okno má dřevěný dělený rám se zasklením šestihrany do olova (2. pol. 18. stol.?). Ve zbývajících oknech dřevěné rámy s hustším dělením (rám JZ okna ze 2. pol. 19. stol. a rám SZ okna ze 2. pol. 20. stol.?). V SZ stěně přízemí zazděné ležatě oválné okno, špaleta lemovaná cihlami, okolo patrná pasparta (nejstarší nátěr asi růžovočervený). Cihelná zazdívka lícuje, stejné zrušené okno také v JZ stěně. Na J stěně obdélný fragment slunečních hodin, nad ručičkou ve štuku lebka s hnáty. Ve spodní části v omítce vytlačená číslice a pozůstatek nečitelného nápisu. Sokl sakristie předsazený, hladce omítnutý, vyzděný z lámaného kamene i cihel. Korunní římsa tvořena jednou mírně vyloženou řadou cihel zakrytou maltovým fabionem, někde částečně obnažena čela vazných trámů krovu, pod římsou štuková oblá lišta. Omítky fasád štukové. Na každé str. jeden uzavřený lisénový rám. Zdivo cihlokamenné, lisény obložené většinou cihlami, podélné stěny přisazeny na spáru k lodi. Na S str. vstup se segmentovým záklenkem, v líci dřevěné svlakové dveře s rozvilinovými závěsy, spáry mezi prkny kryty lištami (snad 2. pol. 18. stol.). Ve V stěně ležatě obdélné okno s cihelným ostěním, dřevěný rám (asi 2. pol 20. stol.); před proplétaná mříž. Předsazený sokl předsíně s kruchtou vyšší než u lodi, pod opadnou štukovou omítkou vidět kámen a místy i cihly. Koruna zdiva jako u lodi, maltový profil cihelné římsy ale jednodušší. Omítka štuková. Od Z nároží mírně odsazené pilastry, v jejich místě uskočený sokl i korunní římsa, hlavice nemají, stejné pilastry u V okrajů podélných stěn. Pod korunní římsou průběžná jednoduše profilovaná lišta (níže než u lodi), na pilastry se zalamuje. Stěny z lomového kamene, cihly užity méně, pilastry z kamene cihel a zlomků cihel. U S stěny vidět, že přiléhá na spáru k lodi, ve spáře zachovaná i omítka včetně nátěrů. Z štít zděný trojúhelný, čelo v patě mírně odsazené, místy vidět cihelné zdivo. Uprostřed vyšší nika, v půdorysu oblouková a zakončená konchou, uvnitř asi pískovcová soška. V S stěně obdélný vstup, lištová šambrána, dveře dřevěné svlakové s lištovými kazetami, závěsy z pásového železa (asi barokní). V přízemí nejsou okna. V 1. patře na J na výšku oválné okno, ostění omítnuté s paspartou, dřevěný rám v ploše hustěji dělený (možná 2. pol. 19. stol,), na S ležatě obdélné okno s cihlami lemovaným ostěním, dřevěný rám (2. pol. 20. stol, okno bylo původně asi vyšší). Uprostřed J stěny přízemí zrušený vstupní (?) otvor, nadpraží skryté pod omítkou.