městský dům

Nárožní dům umístěný na jižní straně náměstí; západní průčelí se obrací do Jelení ulice. Protáhlý a úzký obdélný půdorys s delší stranou ve směru S-J; v severní části 2 a v jižní 3 nadzemní podlaží; sklepy; upravené podkroví. K východnímu konci dvorní fasády přiléhá úzký obdélný přístavek; má 3 nadzemní podlaží. Při severním konci přízemí jedna místnost na celou šířku domu; komunikačně propojená s domem čp.66; dále k jihu pak vstupní síň se schodištěm do patra; ze síně vede k jihu podél západní fasády chodba ke dvoru. Sedlová střecha s hřebenem v S-J směru; tašky bobrovky; komín z režného cihelného zdiva; střešní okna; pultový světlík. S fasáda – nízký sokl mírně předsazený a hladce omítnutý. Zděná korunní římsa se štukovým profilem; shora oplechovaná. Omítky štukové. Při nárožích lisény spojené kordonovým a podřímsovým pásem; v přízemí pásová rustika. Zděný štít v patě neodsazený a nahoře vytažený nad střešní plochy; nad obdélnou základnou výrazné voluty; v horní etáži půlkruhový nástavec; omítka hladká; v základně soklík, 4 dělící lisény a nahoře jednoduchá římska; vnitřní lisény pokračují až pod nástavec, kde spojené římskou; ramena na čele provází pásek a shora chrání plech; v ose na výšku obdélné okno s omítnutým ostěním. V přízemí symetricky 2 na výšku obdélná okna; zděné ostění se šambránou; nad překladem vytvořeny v rustice klenáky. V patře 2 shodná okna; navíc mají pod parapetní deskou plastické pole se zrcadlem. Do sklepa uprostřed zhruba čtvercový větrací otvor; zděné ostění. Z fasáda – sokl mírně předsazený s hladkou omítkou. Zděná korunní římsa má šikmo podseknuté čelo. Omítky hladké. Při levém okraji a blíže středu lisény; pod římskou pás. Z osy lehce doleva pravoúhlý vstup s nadsvětlíkem; zděné ostění se šambránou. V přízemí vlevo od vstupu 2 na výšku obdélná okna (pravé okno slepé); vpravo stejné okno, ale světlý otvor redukovaný; v jižní části přízemí ještě ležatě obdélné okno. V patře v levé polovině 4 na výšku obdélná okna (druhé odleva slepé). V jižní polovině průčelí v 1. a 2. patře symetricky 2 na výšku obdélná okna. Všechna okna mají omítnuté ostění a šambránu. J fasáda (dvorní) – omítky štukové a nečleněné. Trojúhelný štít má čelo předsazené líci fasády; vyložení vodorovné a omítnuté; nad krytinu štít nevystupuje; obklad čela tvoří svisle překládaná prkna; v ose na výšku obdélné okno; boky ostění obložené prkny. V 1. a 2. patře 2 skoro čtvercová okna; zděné ostění.