městský dům

Dům umístěný v severní části východní fronty náměstí. Obdélný půdorys s delší stranou ve směru V-Z; 2 nadzemní podlaží a sklepy. Přízemí rozděleno na 3 trakty (původně 2); severní trakt zaujímá chodba ke dvoru.Hřeben sedlové střechy kolmý k ulici; tašky Bramac. Z fasáda – sokl není. Korunní římsa zděná s bohatším štukovým profilem; shora chráněná plechem. Omítky štukové a bez členění; pouze kordonová římsa s jednoduchou štukovou modelací; líc stěny v rozsahu přízemí mírně šikmý. Zděný štít v patě zalícovaný se stěnou a nahoře vytažený nad krytinu; omítka hladká; štít dělí etážová římska se štukovým profilem; pod okraji římsky pilastry se soklíkem a volutovou hlavicí podloženou páskem; ramena štítu mají v patě voluty a pak křivkovitě zvlněné úseky; na čele ramena provázená páskem a shora oplechovaná; při patě štítu osové okno; na výšku obdélné se segmentovým záklenkem; zděné ostění provází šambrána; v horní etáži ještě okénko vejčitého tvaru; ostění má omítnuté. V přízemí vlevo půlkruhově ukončený vstup se zděným ostěním a šambránou; vpravo širší portál se žulovým ostěním; na hraně jemný výžlabek; blíže středu na výšku obdélné okno; zděné ostění se šambránou. V patře stejnoměrně 3 na výšku obdélná okna; zděné ostění s profilovanou šambránou se soklíky; pod okraji parapetní římsy konzolky; přímá suprafenestra. Do sklepa ústí ležatě obdélné okno s omítnutým ostěním. V fasáda (dvorní) – sokl ani římsa není. Omítky hladké a bez členění; pod korunou výraznější půdorysný ústupek zakrytý pultovou stříškou s plechem. Trojúhelný zděný štít v patě lehce odsazený (ústupek krytý plechem) a nahoře ukončený pod krytinou; omítka štuková; uprostřed na výšku oválné okénko s omítnutým ostěním. Jižní dvorní křídlo připojené k jižní části východní fasády předního domu; půdorys obdélný s delší stranou ve směru V-Z; severní průčelí v západní části půdorysně výrazně posunuté k jihu; 2 nadzemní podlaží. Sedlová střecha s hřebenem V-Z; nad západní (užší) částí níže položená pultová střecha skloněná do dvora; tašky Bramac. V místě půdorysného ústupku trojúhelný štít; zděný a hladce omítnutý; v ose na výšku obdélné okno s omítnutým ostěním. J fasáda – patrný pouze východní okraj; sokl ani římsa není; omítky hladké a nečleněné; v 1. patře 2 na výšku obdélná okna s omítnutým ostěním. S fasáda (dvorní) – sokl není. Korunní římsa zděná s šikmo podseknutým čelem. Omítky štukové a nečleněné. V přízemí 2 obdélné vstupy; pravý má hladké žulové ostění a levý deštěnou tesařskou zárubeň; vpravo na výšku obdélné okno s omítnutým ostěním. V patře 3 na výšku obdélná okna s omítnutým ostěním. Východní dvorní křídlo uzavírá dvůr na východní straně; na jihu propojené s jižním křídlem; půdorys obdélný; 2 nadzemní podlaží. Pultová střecha spádovaná do dvora; pozinkovaný plech. V fasáda – sokl není. Korunní římsa zděná s šikmo podseknutým čelem. Omítky hladké a nečleněné. V přízemí pravoúhlý vstup s deštěnou zárubní; vlevo čtvercové okénko s omítnutým ostěním. V patře osové na výšku obdélné okno; zděné ostění.