kostel sv. Martina

Zděná, omítaná, orientovaná stavba. Na obdélnou loď navazuje užší presbytář s trojbokým závěrem. Nad západním průčelím lodi osová čtyřboká věž vtažená do hmoty lodi. Po severním boku presbytáře obdélná sakristie s oratoří v patře; po jižní straně presbytáře obdélný přístavek nesouvisející s provozem kostela. Volná nároží lodi a věž jsou lehce zaoblená, naopak u presbytáře a sakristie vyžlabená. Střechy kryjí pásy měděného plechu. Fasády jsou členěné mírně předsazeným soklem ze žulových desek, profilovanou korunní římsou a pilastry. Loď má sedlovou střechu s valbou na vých. straně; po stranách věže navazují pulty. Záp. štít má obloukovitě zakřivená ramena krytá žulovými deskami (po okrajích ramen voluty, v patách hranolové pilířky, při věži pilastry se soklíkem). V záp. stěně dva pravoúhlé žulové portály (na schody ke kruchtě a do komory). Na již. a sev. straně čtyři páry vysokých oken s půlkruhovými záklenky (profilované šambrány). Presbytář má hřeben střechy ve stejné úrovni jako na lodi; nad stěnami závěru strmé valby. V již. stěně dvě vysoká okna s půlkruhovým záklenkem (profilovaná šambrána; vitrážové zasklení), stejně řešené okno v jihových. a severových. zdi závěru (vitráže s figurálním motivem); v osové zdi stejná slepá okenní špaleta a pod ní drobný obdélný otvor (zřejmě z hrobky). Věž má zastřešení v podobě cibulové báně přecházející v osmibokou lucernu; nad římskou jehlancová stříška a hrotnice. V horním dílu věže pilastry s žulovými hlavicemi. V záp. stěně pravoúhlý žulový portál s rozeklaným žulovým frontonem se zvlněnými křídly a pískovcovým erbem. Ve 2. patře na záp. straně úzké okénko, ve 3. patře na již. a sev. straně štěrbinové okénko; obdobné okénko i v dalším podlaží na záp. straně. V 5. patře na každé straně okno se stlačeným záklenkem a žulovými ostěním, v posledním podlaží na každé straně plechový ciferník. Sakristie s oratoří je kryta pultovou střechou s valbou na vých. a záp. straně. Na vých. straně pravoúhlý žulový portál, na záp. straně obdélné okno s žulovým ostěním, na sev. straně v úrovni patra oválné okno. Přístavek u presbytáře kryje pultová střecha. Fasáda bez členění, na již. straně dva obdélné vstupy.