městský dům

Dům umístěný v západní části severní fronty náměstí. Na severu dvůr ohraničuje hradba bývalého opevnění. Dům má úzký a protáhlý půdorys s delší stranou cca S-J; 2 nadzemní podlaží a sklepy. Přízemí v přední části dvoutraktové – v západním traktu mázhauz; v zadní části také dva trakty, kdy ve východním úzká chodba ke vstupu na dvůr. Sedlová střecha má hřeben kolmý k ulici; vlnité tašky; 2 omítnuté komíny; jeden má profilovanou komolou hlavou. J fasáda – sokl nepatrně předsazený a hladce omítnutý. Korunní římsa zděná s jednodušším maltovým profilem; shora chráněná taškami. Omítky štukové a bez členění; pouze plochý kordonový pás. Zděný štít má obdélnou základnu a volutová křídla s nástavcem; omítka štuková; ramena krytá plechem; základna ukončená oplechovanou římskou a rozdělená čtyřmi lisénami; ve vzniklých polích 2 plastická pole s odsazenými půlobloučky po stranách; na okrajích základny osazené piniové šišky; voluty zvýrazňuje na čele štukový pásek a provazec se střapci; ve spodní etáži štítu 2 pilastry se soklíkem a palmetovou hlavicí; mezi hlavicemi pilastrů rozvilinový vlys; uprostřed na výšku obdélný vstup s omítnutým ostěním a šambránou s uchy; nad čtvercový rámek ze šambrány (asi zaslepený větrací otvor); nástavec štítu pohledově cca půlkruhový provázený profilovaným pásem; ve vrcholu piniová šiška a v ploše motiv mušle. Do mázhauzu vlevo půlelipticky ukončený portál; ostění zděné s lištovou šambránou; pateční a vrcholové klenáky; starší dřevěná dvoukřídlová vrata s kosočtverečně skládanou výplní. V přízemí na výšku obdélné okno; zděné ostění s lištovou šambránou a vrcholovým klenákem. V patře symetricky rozmístěná 2 na výšku obdélná okna; omítnuté ostění lemuje lištová šambrána. Do sklepa ústí ležatě obdélný otvor se zděným ostěním. S fasáda (dvorní) – sokl není. V místě koruny vysazená pultová stříška zakrytá šindelem. Omítky štukové a bez členění. Trojúhelný štít v patě zalícovaný se stěnou a nahoře ukončený pod krytinou; líc tvoří obklad ze svisle kladených užších prken; v ose na výšku obdélné okno. Vlevo v přízemí vstup s vyšším segmentovým záklenkem; zděné ostění. Do přízemí ústí 2 vyšší pravoúhlá okna; ostění omítnuté. V úrovni patra vpravo vstup s vodorovným překladem a 2 na výšku obdélná okna; omítnuté ostění provází lištová šambrána.