městský dům

Dům situovaný ve východní polovině jižní strany náměstí, založený ve svahu klesajícím k jihu. V jižní části parcely dvůr, na Z a V straně ohraničený plnými zdmi a na jižní straně vymezený plaňkovým plotem na betonové podezdívce; na této straně umístěný vjezd s dvoukřídlovými železnými vraty a vrátky; Objekt má protáhlý obdélný půdorys v S-J směru; 2 nadzemní podlaží a sklepy; v zadní části dispozice 3 nadzemní podlaží. Sedlová střecha má hřeben kolmý k ulici; tašky bobrovky; 3 cihelné režné nebo omítnuté komíny; v hřebenu 2 nízké sedlové světlíky.Přízemí má dvoutraktové uspořádání; ve východním traktu mázhauz. U jižního průčelí v 1. a 2. patře balkón. K západnímu okraji jižní fasády přistavěna rampa se schodištěm do 1. patra. S fasáda – sokl mírně předsazený a hladce omítnutý. Korunní římsa zděná se štukovým profilem; shora oplechovaná. Omítky štukové. Při nárožích širší ploché lisény spojené kordonovým a podřímsovým pásem. Trojúhelný zděný štít v patě neodsazený a nahoře ukončený v rovině střešních ploch; omítka hladká; čelo provází pásek; v ose na výšku obdélné okno; zděné ostění se šambránou. V přízemí vlevo obdélný vstup se zděným ostěním a šambránou; vpravo na výšku obdélné okno; omítnuté ostění má šambránu a parapetní římsu. V patře symetricky 2 shodná okna (pouze o málo vyšší). Do sklepa cca uprostřed ležatě obdélný otvor s omítnutým ostěním. J fasáda (dvorní) – bez soklu a římsy. Hladké omítky postrádají členění. Štít trojúhelný, v patě zalícovaný se stěnou a nahoře se střešní krytinou; čelo provedené ze svisle kladených prken s krycími lištami ve spárách. V přízemí vpravo obdélný vstup; zděné ostění; vlevo na výšku lehce obdélné okno s omítnutým ostěním. V 1. patře vlevo obdélný vstup a vpravo 2 na výšku obdélná okna; zděné ostění. Balkón v 1. patře nesený dvojicí mírně stlačených arkád oddělených hranolovým pilířem; plné zábradlí prolomené úzkými obdélnými otvory; madlo oplechované. Ve 2. patře vpravo obdélný vstup a vlevo 2 na výšku obdélná okna; zděné ostění; při levém okraji ještě malé pravoúhlé okno. Konstrukci balkónu ve 2. patře tvoří 2 segmentové arkády; patky dělí průvlak se čtyřbokým sloupem na jižním okraji; zábradlí zděné se čtvercovými páskovými zrcadly. Přístavek s rampou – pultová střecha skloněná k východu; eternitové šablony. Sokl ani římsa není. Omítky stěn štukové a bez členění. Rampa po délce podepřená dvojicí půlkruhových arkád s hranolovým dělícím pilířem; zábradlí zděné s úzkými obdélnými otvory. Pozednice krovu podepřená po délce 3 čtyřbokými zděnými sloupky. Na jižním konci navazuje na rampu přímé schodiště s betonovými stupni.