boží muka

Nedaleko severním směrem od kaple sv. Vavřince na Veselé hoře žulová sloupková boží muka uprostřed zahrádky nad čtvercovým půdorysem. Zahrádka ohrazena z bočních stran a zadní strany nízkým laťkovým plůtkem. Podstavec hranolový, na dvou kamenných stupních, s mírně profilovaným soklíkem a ukončený ven vyloženou mírně profilovanou deskou. Na druhém stupni pod podstavcem dodatečně vtesaný majuskulní původně zlacený nápis: / ZDE KÁZAL MSGRE BOH. STAŠEK /. V čelní stěně podstavce vpadlé zrcadlo s čtvrtkruhově vykrojenými rohy. V zrcadle vložena menší mladší bronzová pamětní deska s vrchní stranou ukončenou odsazeným půlkruhem a spodní stranou pravoúhle ukončenou s odsazením. V půlkruhu plastický kříž a pod ním majuskulní plastický nápis: / PRSŤ / Z HROBU / CHODSKÉHO SPISOVATELE / J.Š. BAARA / L.P. / 1939 /. Na zadní stěně podstavce při spodní straně tesaný letopočet: „19-13.8.-39“. Na kvádrovém podstavci osazen toskánský sloup s mírnou entanzí v dříku, jehož hlavice nese hranolový kapličkový nástavec. Vrchol kapličky plynule vytažený do nízkého masivního kříže s rameny ukončenými ve tvaru trojlistů. Strany kapličky s mírnými vpadlinami ukončenými obloukem a s vloženými barevnými obrázky malovanými na skle. V čelní severní straně Panna Marie, v západní sv. Florián, v jižní sv. Vavřinec a ve východní sv. Václav.