kostel sv. Anny

Zděná, omítaná, orientovaná stavba. Loď obdélná (vně i uvnitř výrazně otupená V nároží; ve střední části západní stěny v interiéru a v úrovni patra plochý obdélný výstupek); na její nároží navazuje plynule téměř čtvercový presbytář se zaoblenými V nárožími. Nad Z průčelím lodi osová věž čtvercové dispozice (na fasádě se projevuje jako rizalit). K S boku presbytáře přiléhá obdélná sakristie. Loď má sedlovou střechu s dvěma valbami na V straně, před stěnami věže plynule navazují pultové střechy; tašky bobrovky. Na Z straně nízký předsazený hrubě omítaný sokl; částečně i na J straně. Korunní římsa profilovaná, omítky štukové, podélné fasády dělené pilastry. Západní štít složený ze 2 trojúhelných dílů přisazených ke stěnám věže; v S dílu kruhové okénko. V ose J fasády vstup se segmentovým záklenkem; stejně řešený vstup v protější stěně. Interiér lodi osvětlený od J a S dvěma vysokými okny s odsazeným převýšeným segmentovým záklenkem. Do komory v přízemí ústí od J skoro čtvercové okno; podobné okno od J do komory v 1. patře (záklenek zde nízký segmentový); prostor schodiště přisvětlený od S dvěma oválnými okénky s omítkovým ostěním. Presbytář má hřeben sedlové střechy níže než na lodi; nad stěnou závěru valba; tašky bobrovky. Korunní římsa přechází z lodi, omítky štukové, na J fasádě jeden pilastr; 2 shodné pilastry na V fasádě. Interiér osvětlený dvěma okny; J vysoké s odsazeným převýšeným segmentovým záklenkem, nevelké východní okno oválné. Věž kryje cibulová báň, nahoře přecházející v osmibokou lucernu, završenou cibulovou stříškou s hrotnicí; opláštění z měděného plechu. Fasádu člení nízký, předsazený, hrubě omítaný sokl a profilovaná korunní římsa, nad středy stěn zvednutá půleliptickými oblouky. Po výšce 2 kordonové římsy (spodní přechází z lodi a uprostřed Z stěny se trojúhelníkem zvedá, horní s jednodušším profilem); nad každou líc zdiva mírně uskočený. Na Z fasádě po celé výšce 2 pilastry. Do přízemí od Z pravoúhlý žulový portál (lišta a plochý vrcholový klenák), nad vstupem přímá supraporta podložená konzolkami s kanelurami a střapci. V 1. patře na Z obdélné okno s odskočeným stlačeným záklenkem; ve 3. podlaží na Z straně obdélné půlkruhově ukončené okénko; ve 4. patře na J, S a V skoro čtvercové okno s odsazeným půleliptickým záklenkem, na Z místo okna čtvercový ciferník. Pod korunní římsou na S, J a V straně jednoduchý kruhový ciferník. Sakristie je krytá sedlovou střechou; tašky bobrovky. Hlavní římsa jednoduchá, omítky štukové, pod římsou plastický pás. Štít zděný, hladce omítnutý; v ose obdélné okénko. Na Z pravoúhlý kamenný portál; na S obdélné okno.