pomník Jana Sladkého Koziny

Nedaleko nad obcí, jihozápadním směrem, na vrchu Hrádku (585 m), v r. 1895 vybudován pomník Jana Sladkého Koziny, při dvoustém výročí jeho smrti. Jihovýchodně od pomníku se otevírá daleký rozhled do kraje. Na vrcholku uměle navršena mohutná základna na půdorysu protáhlého osmiúhelníku, se šesti bočními stranami šikmo vyzděnými z lomového kamene, zbývající dvě strany (čelní a zadní) protažené jako stoupající rampy z vrcholu kopce k vlastnímu pomníku. Plocha okolo pomníku zatravněna, přístupová cestička stoupající k pomníku sypaná štěrkem a s vyrovnávacími stupni, okolo pomníku z jižní strany parková úprava. Základna pomníku ve tvaru nízkého komolého jehlanu, vyzděná ze žulových spárovaných balvanů. Ze základny vyrůstá prostý hranolový hrubě omítaný sokl na čtvercové základně. V čelní straně vsazena obdélná podélná deska z červeného mramoru, s majuskulním (již hůře čitelným) nápisem: / PRSŤ Z BOJIŠTĚ U ZBOROVA / VLOŽILA SOKOLSKÁ ŽUPA ŠUMAVSKÁ / 1928 /. Na sokl dosedá podstavec spodním předstupujícím stupněm, se zešikmenou vrchní hranou. Na stupni hranolový podstavec. Stupeň i podstavec vyzděný ze žulových kvádrů, v pohledu hruběji opracovaných a po obvodu s hladce opracovanými stezkami. Podstavec ukončen prostou deskou z nízkých hladce opracovaných kvádrů. V čelní stěně podstavce, za lícem zdiva, vsazena mírně obdélná bronzová deska s plasticky provedeným nápisem: / JANU SLADKÉMU / KOZINOVI / zastánci práv a svobod / lidu chodského. / 1695. /. V zadní stěně podstavce stejná deska s nápisem: / Vděčné potomstvo / CHODSKA. / 1895. /. Na vrcholu podstavce stojí pískovcová socha Jana Sladkého Koziny, spodobněného v širáku, rozepjatém plášti, kalhotách s vysoko posazeným pasem a vysokých botách. Při pravé noze sedí pes. Obě ruce pokrčeny, levá ruka mírně pozvednutá třímající čakan, levá ruka svírá práva (svitek listin s pečetí). Hlava pootočena doprava, pohled obrácen do krajiny. Obličej bez výrazného mimického akcentu. Na soklíku vytesáno: model navrhl F. Hoška, provedl Č. Vosmík 1895.