kostel Nanebevzetí Panny Marie

Zděná, omítaná, orientovaná stavba. Loď obdélná, užší presbytář trojboce ukončený. Nad SZ průčelím lodi čtyřboká věž. Stejná věž byla také v JZ nároží; dochovaly se z ní 3 podlaží. Po jižní straně čtvercová sakristie. K severní fasádě presbytáře přiléhá přístavek schodiště k oratoři, v půdorysu obdélný s cca čtvrtkruhově zaoblenou východní stěnou. Před západním vstupem předloženo jednoramenné přímé schodiště se žulovými stupni. Loď je kryta vysokou sedlovou střechou s valbou na západě; krytina tašky bobrovky. Fasády hrubě nebo hladce omítané, sokl značen pásem omítky (kromě J); korunní římsa lehce vyložená, vyžlabená. Při Z stěně a obou Z nárožích opěrné pilíře. Východní štít zděný, hladký, v patní části 2 pravoúhlá okénka. V ose Z stěny lomený žulový portál, před vchodem žulové schodiště, nad ním mezi opěráky markýza (pult z bobrovek). V S stěně hrotitý žulový portál, při vchodu žulová kropenka. Na Z straně vstup na schodiště do patra s předloženým kamenným schodištěm; nad překladem drobný světlík. V podélných stěnách 2 segmentově sklenutá okna (hladké šambrány). Kruchta přisvětlena od J a S shodně řešeným nižším oknem; v Z zdi velké okno se stlačeným záklenkem (pasparta). Presbytář má hřeben sedlové střechy níže na lodi; nad stěnami závěru valby; krytina z bobrovek. Na části J a JV stěny hrubě omítnutý předsazený soklík; koruna stěn ve stejné výšce jako na lodi (desková římsa). Omítky stěn hrubé nečleněné; na S fasádě štukové. V nárožích odkrytá armatura ze žulových kvádrů. Ve stěnách závěru a v J stěně po jednom vysokém okně se segmentově ukončenou špaletou (hladká šambrána; v lomeně ukončeném ostění prut a dělící sloupek; v záklenku kružba; vitrážové figurální zasklení). Severozápadní věž má zastřešení ve tvaru cibulové báně, která nahoře přechází v osmihran ukončený podseknutou římsou; nad ní pak osmiboká jehlancová střecha s hrotnicí; pozinkovaný plech. Korunní římsa desková; omítky štukové s malovaným lisénovým rámem; na západě omítka hrubá s hladkým pásem po obvodě. Ve 3. patře na Z obdélné okno, na S straně velký kruhový ciferník; v posledním podlaží 3 obdélná okna (2 s žulovým ostěním, 1 se zbytkem kružby; pasparty, žaluzie). Sakristie má pultovou střechu; tašky bobrovky. Na J straně předsazený hrubě omítaný sokl s hrubší omítkou; na J vyžlabená korunní římsa. Omítky hrubé s hladkými pásy v nárožích. Oba štíty hrubě omítnuté. Na V straně obdélný vstup. Interiér osvětlený od J a V obdélným oknem se segmentově sklenutou špaletou (hladká šambrána; v ostění prut s kružbou, zasklení z malovaných sklíček do olova). Schodišťový přístavek na oratoř má pultovou střechu, na V straně valba ve tvaru části kuželového pláště; bobrovky. Sokl značí pás hrubé omítky, korunní římsa podseknutá. Na S straně pravoúhlý vchod (ploché orámování doplněné nad překladem zubořezem a přímou římsou); na V straně lehce obdélné okno se šambránou.