kostel sv. Jana Křtitele

Kostel v nevýrazné poloze poblíž středu vsi, cca 50 m jižně od řeky Radbuzy. Orientovaná omítaná stavba vyzděná převážně z lomového kamene, v pásu cca 1 m pod korunní římsou cihelné zdivo. Obdélná loď s lehce čtvrtkruhově zaoblenými západními nárožími, ve střední partii západní fasády mělký rizalit. Nad středem západního průčelí lodi štíhlá věž čtvercového půdorysu, vnitřní prostor tvoří jedno vysoké podlaží, nároží jemně zaoblená. Východní část jižní a severní fasády lodi zakrývá obdélná kaple vysoká jako loď, západní nároží lehce zaoblená. Presbytář uvnitř o málo užší než přilehlý díl lodi, závěr na půdorysu třech stran cca pravidelného osmiúhelníka. Po jižní straně presbytáře cca čtvercová sakristie. Střecha lodi sedlová krytá eternitovými šablonami. Věž zastřešena cibulovou bání přecházející v osmibokou lucernu, otvory mají odsazené obloukové záklenky, lucerna krytá cibulkou, hrotnice s makovicí a křížem, krytina i opláštění z měděného plechu. Střechy bočních kaplí sedlové ukončené valbou, kryté eternitovými šablonami. Presbytář krytý sedlovou střechou s hřebenem ve stejné výšce jako u lodi, nad závěrem valby, eternitové šablony, při východním okraji hřebenu křížek. Sakristie krytá valbovou střechou pokrytou eternitovými šablonami. Sokl lodi pouze na západě, nízký předsazený obložený žulovými deskami. Korunní římsa cihelná se štukovou profilací přechází i na západní stranu. Uprostřed a při okrajích podélných stěn cihelné pilastry, soklíky z žulové desky, iónské hlavice s píšťalami a čabrakami, dříky pokračují do spodní části korunní římsy. Stejné pilastry i v západním průčelí. Fasády obíhá zhruba 0,5 m pod korunní římsou pásek oblomený přes pilastry. Trojúhelné cípy západního štítu v patě mírně odsazené, ramena oplechovaná a z čela provázená ploše profilovaným páskem, v patkách osazeny žulové piniové šišky. V ose západní stěny obdélný portál, žulové ostění má soklíky, vnější dvojitou lištu a vrcholový klenák s vyrytými iniciálami ISH, po pravé straně klenáku letopočet 1765, dveře dřevěné dvoukřídlé svlakové, závěsy z pásového železa (1. pol. 20. stol). Ve střední partii jižní fasády pravoúhlý portál s hladkým žulovým ostěním, dveře dřevěné dvoukřídlé se svlaky a ozdobnými liliovými závěsy (2. pol. 20. stol.). Při západním okraji severní stěny obdélný vstup na schodiště ke kruchtě, ostění žulové olištované, levá stojka vylomena, dveře chybí. V podélných stěnách dvě obdélná okna s cihelným ostěním, pod okraji segmentových záklenků zaoblené konzolky, profilované šambrány, rám dělený z pásového železa (2. pol. 18. stol.?). V západněji položeném severním okně torzo dřevěného rámu (klasicistní?). V krajních dílech západní stěny v úrovni přízemí dvě zploštělá oválná okénka s mříží, ostění cihelná, rámy chybí. Kruchta osvětlena od západu oválným oknem na výšku, fragment dřevěného rámu (možná barokní?). Po stranách konchy s mušlí a střapcem. U jižní boční kaple korunní římsa přechází z lodi. Při západním nároží z obou stran pilastry, nad korintskými hlavicemi ploše profilovaný pásek propojený přes nároží, dříky pokračují do spodní části korunní římsy. Při východním okraji jižní stěny jeden pilastr, v jihozápadním zlomu korunní římsy volutové konzolky. K jihu dvě vysoká okna, okraje segmentového záklenku podloženy oblými konzolkami, šambrány profilované, rám dřevěný v ploše dělený (možná 2. pol. 19. stol.). Severní kaple stejná jako jižní, cca 0,5 m nad terénem v jižní stěně dva půlkruhové cihelné pasy, v plochách cihelná zazdívka. Na věži zděná korunní římsa s maltovým profilem. Západní fasáda lícuje se štítem. Při nárožích pilastry s iónskými hlavicemi. Dříky západních pilastrů se soklíkem, nad hlavicemi půlkruhové oblouky. 2. patro má k západu okno s půleliptickým záklenkem, ostění zděné, výplň není. V horní části, krom východní stěny, oválné okno na výšku, ostění omítkové, v dřevěném rámu plechové novodobé žaluzie. U presbytáře koruna stěn ve stejné výšce jako u lodi, profilace římsy stejná. Fasády členěny jen průběžným páskem pod korunní římsou. V JV a SV stěně obdélné okno, okraje segmentového záklenku přechází na boky zaoblenými konzolkami, cihelná ostění lemují profilované šambrány, rám z vodorovných příčlí z pásoviny. V JV okně torzo barevného zasklení do olova (snad 1. pol. 20. stol.). Sakristie má při JV nároží zbytek soklíku ze žulových desek, korunní římsa cihelná, omítková profilace nedochována. Fasády bez členění. V jižní stěně obdélný portál, s hladkým žulovým ostěním, okolo ostění cihly, dřevěné svlakové dveře mají klasovitě skládanou prkennou výplň, závěsy křížové (snad 2. pol. 19. stol.), vpravo obdélné okno se segmentovým záklenkem, boky ostění lemované cihlami, vložena proplétaná mříž.