kostel sv. Apolonie

Kostel stojí cca 0,5 km severozápadně od vsi na vyvýšenině, uplatňuje se při dálkových pohledech od jihu a východu. Orientovaná jednolodní zděná omítaná stavba. K obdélné lodi přiléhá navenek stejně široký presbytář s trojbokým závěrem, asi 3 strany pravidelného šestiúhelníka. Prostor presbytáře z jižní a severní strany stejnoměrně zúžený vestavěnými prostory - na jihu cca čtvercovou sakristií a na severu dispozičně stejnou kaplí. Sakristie v exteriéru jako mělký pravoúhlý rizalit, v patře nad sakristií i kaplí oratoř. Sedlová střecha s námětky přechází z lodi nad presbytář kde končí valbami, pokrytá esovkami, hřeben nad presbytářem a lodí ve stejné výšce. Při západním konci hřebene šestiboká věžička, v patě lucerny římska, zvukové otvory mají odsazené skoro půlkruhové záklenky, nad římskou drobná cibulová stříška, hrotnice s makovicí a křížem, krytina i opláštění věžičky z měděného plechu. Sokl lodi značí nízký pás hrubé omítky, po délce pravoúhle zalamovaný, na západní straně není. Na podélných stěnách zděná korunní římsa o deskovém základu a s jednoduchým štukovým profilem, přechází i na západní stanu. Na západě římsa krytá esovkami. Štukové omítky nečleněné. Zděný západní štít v patě s mírně odsazeným čelem, ramena navýšená nad krytinu a oplechovaná. Štít rozdělený na dvě části etážovou římskou, ve spodní sokl oblomený kolem tří lisén, v místě lisén uskočená i etážová římska. V patách křivkovitě zvlněných ramen voluty. Horní část štítu trojúhelná provázená jednodušší římskou, zde slepé kruhové okénko se šambránou (zazdívka odsazená od líce). Při okrajích západní fasády opěráky s šikmými čely po celé výšce, ukončené těsně pod korunní římsou. Vnější boky opěráků zalícované s podélnými stěnami a přechází na ně hrubá omítka soklové partie. V ose jižní stěny pravoúhlý portál s žulovým ostěním s dvojitou vnější lištou, uchy a kapkami, dveře dřevěné dvoukřídlé s ozdobnými závěsy (2. pol. 20. stol.), před dveřmi mříž (novodobá). V podélných stěnách 3 páry termálních oken, s vrstvenými šambránami, rám železný dělený (snad 1. pol 20. stol.). Krajní západní okno na jižní a severní straně v ostění zazděné. V ose západní fasády zaslepený obdélný portál, žulové ostění stejné jako u jižního portálu. Sokl presbytáře odlišený pásem hrubé omítky, koruna stěn ve stejné výšce jako u lodi, profilace korunní římsy totožná. Omítky štukové nečleněné. Presbytář osvětlený třemi termálními okny ve stěnách závěru, s hladkými šambránami s odstupněným páskem na vnějším okraji, rám železný dělený s motivem obloučků v horní části (asi 1. pol. 20. stol.). Jižní oratoř od jihu osvětluje stejné okno včetně rámu. Stejné i do severní oratoře, dnes v ostění zazděné. Kaple osvětlena drobným zploštělým oválným oknem, ostění zděné, rám dřevěný dělený (2.. pol 19. stol.?) chráněný mříží. Jižní rizalit sakristie ukončený pultovou stříškou s taškami esovkami, sokl přechází, římsa není. V jižní stěně zazděný obdélný portál s žulovým ostěním s uchy a vnější lištou. Těsně nad překladem nadsvětlík plochého oválného tvaru, rám dřevěný v ploše dělený (možná 2. pol. 19. stol.), před rámem proplétaná mříž.