sýpka

Popis z původní evidenční karty: Patrová roubená stavba na kamenné omítané podezdívce, krytá sedlovou střechou s eternitovou krytinou. Oba štíty svisle šalovány prkny, ze dvora 2 vchody do chlévů, sklenutých vždy dvěma poli pruské placky na pasech. Vchod do patra dříve z pravého boku, nyní kvůli bezpečnosti z druhé, zahradní strany. Vejde se do komory s trámovým stropem, vlevo vchod do vedlejší komory, při přepážce schody na sýpku. V polovině 70. let 20. stol byla stavba, resp. její dřevěné části transferovány na stávající místo z důvodu hrozící demolice. Fragmenty zděného klenutého přízemí zůstaly u čp. 20 v Újezdě. Na stávajícím místě byla vystavěna nová zděná omítaná podezdívka a na ní znovu sestavena roubená část včetně zastřešení tvořeného částečnou roubenou klenbou, původními krokvemi a doplněného o novodobé krokve. Objekt nad obdélným půdorysem je orientován podélnou osou cca ve směru S-J a příčnou osou do svahu. Střecha sedlová pokrytá eternitovými šablonami. Při hřebeni střechy vystupuje zděné hladce omítané zhlaví komínového tělesa. Roubená konstrukce obvodových stěn a dělící roubené stěny se dochovala v původním rozsahu, kromě jižní roubené stěny, která byla z větší části pro nevratná poškození nahrazena zděnou konstrukcí obloženou fošnami. Nárožní vazby rybinové, pod korunou stěn vystupuje křízení zhlaví horních trámů roubení a z podélných stěn zhlaví stropnic. V jižním průčelí jsou dvě okenní osy, původně zde bylo sýpkové štěrbinové okénko, dnes dvě dřevěná obdélná dvojitá dvoukřídlá šesitabulková okna v líci stěny. Okna jsou starší, druhotně použitá, z jiné stavby. Trojúhelný štít s přesahem střechy a předstupující před líc jižní stěny je nově obedněn svisle kladenými prkny s lištami kryjícími spáry. Ve štítu dvě dřevěná šestitabulková okénka. Východní podélné průčelí je bez otvrů, pouze v severní nově vyzděné části je obdélný vstup. Vlevo vstupu vidět nepravidelná čela dělící roubené příčky a předstupující zhlaví horního trámu roubení. Sevení podélné průčelí je nově vyzděno a s na výšku obdélnými, nečleněnými okénky. V novodobé podezdívce pravoúhlý vjezd. Trojúhelný štít s přesahem střechy nově obedněn svisle kladenými prkny s lištami kryjícími spáry. Ve štítu dvě dřevěná obdélná šestitablková okénka v líci. Západní průčelí celé roubené a se dvěma otvory. Cca ve střední ose je obdélný vstup přístupný z přistavěné pavláčky kryté přesahem okapu, na kterou se chodí dřevěným schodnicovým schodištěm orientovaným souběžně se západním průčelím. Vlevo vstupu vidět čela roubené příčky s vystupujícími zhlavími prahového a horního trámu. Při jižním nároží okno jako v jižním průčelí.