kostel sv. Jiljí

Kostel při severním okraji obce, v jejím nejvýše položeném místě v blízkosti bývalého tvrziště. Prostranství na západní straně ohraničeno nízkou betonovou opěrnou zídkou, proti ose vstupu do lodi přerušenou betonovým schodištěm. Stavbu obklopují vzrostlé lípy. Orientované podélné jednolodí s obdélnou lodí s věží nad západním průčelím a polygonem uzavřeným presbytářem složeným ze zhruba čtvercového pole a trojbokého závěru (vychází asi z pravidelného šestiúhelníka). K presbytáři na jihu přiléhá přízemní sakristie. Střechy valbové sedlové kryté bobrovkami. Na věži jehlancová helmice krytá plechem. Loď obdélná, západní nároží nahrazena konvexními plochami (blízké čtvrtkruhu), zbylá část západní fasády pak segmentově prohnutá. Průčelí členěná plochými pilastry s římsovými hlavicemi podloženými čabrakami, nesoucími vlys a korunní římsu, která je v ose západního průčelí rozlomená a doplněná nízkým trojúhelným štítkem (mezi v omítce letopočet 1974). Nad korunní římsou na západní straně a v rozsahu přilehlých nároží atika, chráněna oplechováním (pod jednoduchou římskou), při okrajích atiky osazeny žulové koule. Sokl mírně předsazený a hladce omítnutý, pod porušenou omítkou místy vidět cihelné plenty. V podélných stěnách dvě obdélná okna s odsazeným cca půlkruhovým záklenkem, s lištovými šambránami, dřevěný dělený rám (v severních oknech možná z konce 19. stol. a v jižních ze 2. pol. 20. stol.). Západní vstupní portál obdélný, s kamenným ostěním s ušima, lištou po obvodu a s vrcholovým klenákem s oválným terčíkem v ploše, dveře dřevěné dvoukřídlové rámové s kosočtverečně skládanou výplní, závěsy z pásového železa (novodobé s barokním kováním). Na stranách v otupených nárožích a nad vstupem po jednom slepém okně. Sokl presbytáře předsazený se štukovou omítkou, koruna stěn ve stejné výšce jako na lodi, profilace římsy totožná. V půdorysných zlomech závěru pilastry s čabrakovými hlavicemi se střapcem, v místě pilastrů uskočený sokl a spodní část korunní římsy, nad hlavicemi stejně jako na fasádách lodi průběžná plochá římska. Interiér osvětlený od J a S vysokým oknem s odsazeným půlkruhovým záklenkem, lemovaným lištovou šambránou, dřevěný rám v ploše dělený (v jižním okně novodobý a v severním snad z konce 19. stol.). Na jihu k presbytáři přiléhá sakristie s nižší valbovou střechou, krytina z pozinkovaného plechu, sokl mírně předsazený se štukovou omítkou, korunní římsa zděná na čele 2x mělce vykrojená. Fasády bez členění, na jihu obdélný vchod, žulové ostění má soklíky, vnější rytou lištu s uchy a vnitřní oblounek, dveře dřevěné svlakové s šikmo a vodorovně skládanými prkny, závěsy pásové (asi barokní), na Z a V na obdélné okno, dřevěný rám s dělenými křídly (2. pol. 19. stol.?), před výplní proplétaná mříž. Nad západním průčelím nízká hranolová věž s čtyřbokou jehlancovou střechou přecházející v osmibokou lucernu s výraznějšími námětky, zvukové otvory v lucerně mají odsazené segmentové záklenky, v jejich patě fabionová římska, podobná římska ukončuje obvodový plášť, cibulová stříška vrcholí hrotnicí s makovicí a křížem, krytina a obložení prvků lucerny z měděného plechu. V patě obvodových stěn (nad atikou lodi) sokl zakrytý plechovou okapničkou, korunní římsa vyzděná o deskovém základu, čelo jednoduše podseknuté, fasády člení nárožní lisény spojené pod korunní římsou pásem, hrany nároží jemně vyžlabené. Ve 3. patře na J, S a Z straně vyšší okno s cca půlkruhovým záklenkem mírně odskočeným v patách, s širokou hladkou šambránou, v líci dřevěný rám, výplň tvoří prkenné žaluzie (asi 2. pol. 20. stol.), na východní straně nižší okno se segmentovým záklenkem, v ploše dřevěného rámu lištová mřížovina a ochranná síťka (novodobé).