kostel sv. Václava

Podélná osa stavby zhruba ve směru V – Z s presbytářem obráceným k východu; loď obdélná; v JZ rohu situované schodiště na kruchtu; podkroví lodi dostupné z kruchty po schodišti otvorem v klenbě. Užší presbytář má trojboký závěr (jeví se 3 strany pravidelného osmiúhelníka). Po severním boku presbytáře věž zhruba čtvercového půdorysu; v přízemí sakristie; 1. patro přístupné z podkroví presbytáře; v posledním 2. patře zvonová stolice. Sedlová střecha lodi krytá bobrovkami; vikýře tvaru volského oka; podélné stěny mají zděnou římsu s jednoduchým štukovým profilem. Stěny nemají žádné plastické členění omítky štukové; po celé výšce JV nároží armatura ze žulových kvádrů. Západní štít hladce omítnutý, v ploše drobné kruhové okénko se šambránou. V ose západní stěny ostřeji lomený portál; žulové ostění má boky široce okosené; v dolní části okosení redukováno šikmou lichoběžnou ploškou; do hranolového soklu přechází strmou diagonální trojúhelnou ploškou; po obvodě archivolty profilace tvořená dvěma mělkými výžlabky oddělenými zářezem; dřevěné dveře se svlaky a pásovými závěsy; výplň kosočtverečně skládaná (nejspíše barokní); jeden vstup ještě při západním okraji severní stěny; zděné ostění má mírně stlačený záklenek; dřevěné svlakové dveře s úhlopříčně kladenými prkny; závěsy z pásového železa (1. polovina 18. století ?). V jižní stěně 3 rozměrná okna s půlkruhovým záklenkem; hladká šambrána; dřevěný rám v ploše dělený (asi 2. polovina 19. století); jedno stejné okno ve střední části protější zdi; kruchta přisvětlena od západu dvěma vyššími okny; zešikmená špaleta má lomený záklenek; užší kolmé omítkové ostění završeno zhruba parabolicky; okna lemována šambránou; dřevěný dělený rám (2. polovina 19. století ?). Hřeben sedlové střechy presbytáře níže než na lodi; nad stěnami závěru valby; bobrovky; jedno volské oko. Omítky štukové nečleněné. Interiér osvětlený čtyřmi okny (po jednom ve stěnách závěru a zbývající v jižní stěně); vysoká s lomeným záklenkem; špalety omítnuté; šambrány; dřevěný rám v ploše dělený (hypoteticky 2. polovina 19. století). Střecha věže má podobu strmějšího osmibokého jehlance s výrazně podseknutými námětky; krytina z měděného plechu; na hrotnici makovice a kříž. Ve východní stěně obdélný portál s nadsvětlíkem; žulové ostění provází vnější lišta; dřevěné dveře mají svlaky, pásové závěsy a kosočtverečně skládanou výplň (nejspíše barokní); v nadsvětlíku dřevěný rám (1. polovina 19. století ?). Do přízemí ústí od severu na výšku obdélné okno se zděným ostěním; předsazená širší špaleta sklenutá segmentem a lemovaná šambránou; dřevěný rám v ploše dělený (možná klasicistní); 1. patro přisvětleno od východu štěrbinovým okénkem s omítkovým ostěním; výplň nemá; v posledním podlaží na každé straně na výšku obdélné okno se stlačeným záklenkem; ostění zděné; dřevěný rám; dvoukřídlové okenice s prkennými žaluziemi (novodobé).