tvrz

Budova bývalé tvrze prošla poměrně složitým stavebním vývojem. Dnešní budova je trojkřídlé dispozice, s částí s byty a bývalou sýpkou. Sýpka je nejstarší část tvrze. V baroku při přestavbě na sýpku změněna vnitřní dispozice, snad i dozděna zřícená jihozápadní strana budovy, tato část má zdivo novějšího data. Původní tvrz jako nejméně dvoupatrové stavení vybudované na základně 15x11 m o síle zdiva v přízemí 2 m. K této budově zřejmě ještě v 15. stol. byla přistavěna věž, která měla pravidelný základ ve čtverci 9x9 m a 4-5 pater, jako podobné dosud zachované tvrze na Domažlicku. Tato věž je zachycena na starém vyobrazení Úsilova uloženém v jindřichohradeckém státním archivu. Dnes tvrz snížená, značně přestavěná. Z původního vstupu se zachovala část kamenného portálu s okosenou hranou. Další přístavba, úzké křídlo s dnešním vstupem a přilehlou do kříže klenutou místností, je výsledek stavební činnosti v 16. stol. Nápadná je značná síla venkovního zdiva. Interiéry klenuty valenou klenbou s výsečemi a křížovou klenbou. Patro zcela nově upraveno. Přestavby kolem roku 1937 značně změnily tvář objektu, odbouráním schodišťového přístavku nahrazeného dnešní přístavbou s novým schodištěm. Při úpravách po druhé světové válce tento přístavek překryt novou střechou, která zastřešila také bývalý klenutý vjezd upravený na kuchyni. Dnes je bývalé panské sídlo obklopeno lukami a rybníky, objekt tvoří srostlice budov různého stáří. Jednopatrová stavba z lomového kamene a míšeného zdiva. Částečně omítáno. Výplně otvorů novodobé, okna převážně trojdílná a dvoukřídlá nečleněná. Okenní otvory dozděné cihlami. Střechy sedlové, západní a jižní křídlo ukončeno valbami, jinak zděné cihelné štíty. Štít u bývalé sýpky ze severu obložený eternitovými šablonami. Severní křídlo hrubě omítané s hladkými nárožními lisénami a k východu v přízemí okenní otvory ukončené oblouky, hladce orámované. U severního nároží okno široké, nad ním erby. Okna v patře obdélná hladce orámovaná. V sýpce malé obdélné podélné otvory, ve východní a jižní zdi po jedné nice. Vstupy obdélné s dřevěným překladem. Sýpka se zbytky hrubé omítky s pozůstatky členění hladkými lisénami a orámování otvorů. Ze severozápadu dvůr obehnaný zdí z lomového kamene, ze severu cihelnou. Ve dvoře při cihelné zdi přízemní zděná podélná stavba s pultovou střechou. Kolem bývalé tvrze travnatá luka na místě bývalých vodních příkopů ze kterých se dodnes nic nezachovalo.