venkovský dům

Přízemní samostatně stojící roubená chalupa na kamenné spárované podezdívce, na obdélném půdorysu, příčnou osou postavená ve svahu pod silnicí, ze dvora působí jako patrová. Střecha sedlová ukončená polovalbami, pokrytá břidlicovou krytinou. Štítové průčelí směrem k Výhledům o třech osách (2-1), pobité šindelem dole přiříznutým čtvrteliptickým vykrojením rohů. Okna obdélná, křížem členěná, v líci stěny. Štít obložený svisle kladenými prkny s překrytými spárami. Ve středu obdélné šestitabulkové okno v líci. Střecha ukončena nízkou polovalbou. Druhé štítové průčelí k ulici, s přízemní dřevěnou přístavbou, obloženou svisle kladenými prkny, na obdélném půdorysu na šířku průčelí. Střecha pultová pokrytá plechem, klopená k ulici. V přístavbě jedno obdélné čtyřtabulkové okno v líci. Původně přístavba přiléhala k prkny bedněné stodůlce. Štít po obvodu s úzkým okřídlím, obložený svisle kladenými prkny s překrytými spárami. Ve středu obdélné šestitabulkové okno v líci. Střecha ukončena nízkou polovalbou. Podélné průčelí k silnici omítané, u štítového průčelí k ulici dvě obdélná křížem členěná okna v líci stěny. Původně u přístavku štítového průčelí dřevěná vrátka stodůlky. Přístavek obložený svisle kladenými prkny. Podélné pětiosé průčelí do dvora s přiznaným roubením, jakoby patrové, na vysoké kamenné spárované podezdívce. Ve střední ose obdélný vstup přístupný ze dvora oboustranným schodištěm na otevřenou pavláčku se zábradlím. Na stranách vstupu po dvou obdélných oknech členěných křížem, v líci stěny. Ze stěny vystupují ozdobně seříznutá zhlaví horních trámů roubení a vysazené stropnice, na nich předsazený podbitý okap, kryjící schodiště s pavláčkou. V přístavbě obdélné jednokřídlé dřevěné dveře s esovitými vnějšími závěsy a s ozdobně skládaným pokryvem. V pultu sedlové střechy nesymetricky umístěný obdélný dřevěný vikýřek, s obdélným křížem členěným oknem a sedlovou stříškou. Vikýř obložený svisle kladenými prkny.