městský dům

Jednopatrový zděný řadový od čp. 65 samostatně oddělený dům, se třemi osami oken a třemi osami loubí přes celou šířku obou domů. Střecha sedlová pokrytá bobrovkami, s okapní orientací a zděným vikýřem do nám. Míru. Oblouky loubí orámovány hladkým bosováním. Pilíř loubí válcový kamenný s mírně seříznutou hlavicí. Ve cviklu nad pilířem busta Aloise Jiráska a nápis připomínající, že zde bydlel v letech 1876, 1889, 1891, 1895. Přízemí ukončuje kordonová profilovaná římsa. Patro členěno pilastry s hladkými dříky a čabrakovými kanelovanými hlavicemi. Okna v patře obdélná osmitabulková s rovným nadpražím, v líci zdiva, s obdélnými parapetními výplněmi s vpadlinou, s podokenními římsami, orámovaná šambránami s lištou, místo uch střapce ve vrcholu s volutou. Nadokenní profilované římsy v krajních okenních osách zalomené, ve střední ose segmentově vzepjatá. Patro ukončuje bohatě profilovaná korunní římsa. Zděný vikýř nad střední osou s hladkým pásovým bosováním. Ve vikýři okno v líci zdiva ukončené obloukem, se dvěma šestitabulkovými křídly a ve vrcholu s plnou dřevěnou výplní. Nad oknem v bosáži klenák. Vikýř ukončen trojúhelným štítkem orámovaný římsou. Loubí plochostropé, se dvěma okny ukončenými segmentem oblouku. Dvorní průčelí hladké v polopatře a patře po dvou obdélných šestitabulkových oknech s rovným nadpražím. Střecha pultové střechy klopené k čp. 65 ukončená polovalbou, ve svislé zděné části obdélné šestitabulkové okno. Dvůr k čp. 65 a k Chodskému nám. obestavěn. Z Chodského nám. vjezd do dvora bránou ukončenou vzepjatým segmentem oblouku, vrata dřevěná ve dvou dolních třetinách s výplněmi v horní třetině s mřížemi.