zřícenina hradu Osvračín

Hrad byl dvoudílné dispozice. Za šíjovým příkopem hlubokým 1 – 3 m leželo úzké předhradí, jehož zadní stranu lemoval val před hlavním příkopem. V S části předhradí patrný terénní relikt zaniklého objektu. Nevelké jádro je na V odděleno od okolí až 6 m hlubokým příkopem, který na J a S straně směrem k Z přechází spíše do terasy. Horní plocha hradního pahorku je téměř rovná bez stop zástavby. Na počátku 19. století zde byly ještě zbytky zdí a sklep. Zjišťovací výzkum Z. Procházky z let 1997-98 ukázal, že jádro hradu tvořil mohutný čtverhranný dvouprostorový věžovitý palác, který je v dnešním pahorku dochován do úrovně 1. patra. Tato stavba byla obehnána parkánem, z jehož hradby se dochovalo JV nároží, odkryté výzkumem. Lokalitu pokrývá vzrostlý les a křoviny, v prostoru před hradem je pole.