městský dům

Řadový dům zaujímá jižní frontu náměstí a její východní polovinu. Úzký a obdélný půdorys ve směru hloubky parcely; 2 nadzemní podlaží a sklepy; v jižní části dispozice 3 podlaží; u jižní fasády v 1. a 2. patře balkón. Přízemí rozděleno na 2 trakty; v přední části východního traktu mázhauz a v zadní části chodba na dvůr. Sedlová střecha má hřeben kolmý k ulici; eternitové šablony; 2 komíny z neomítnutého cihelného zdiva. S fasáda – sokl lehce předsazený a hladce omítnutý. Zděná korunní římsa s bohatým štukovým profilem; shora krytá bobrovkami. Omítky štukové. Kordonová římsa složitěji ve štuku modelovaná a zakrytá plechem. Zděný štít má čelo zalícované se stěnou; ramena mírně vytažená nad krytinu; omítka hladká; v patách mírně předsazené hranolové pilířky; šikmá přímá ramena krytá bobrovkami a na čele provázená profilovaným páskem; v ose pravoúhlý vstup s omítnutým ostěním; nad malý čtvercový větrací otvor. V přízemí vlevo půlkruhově ukončený portál; ostění omítnuté a po obvodě okosené; šambrána a odrazníky; starší dvoukřídlová dřevěná vrata s kosočtverečně skládanou prkennou výplní. Do přízemí vpravo na výšku obdélné okno se segmentovým záklenkem; omítnuté ostění se šambránou. V patře pravidelně 2 na výšku obdélná okna; zděné ostění provází pasparta. Do sklepa ležatě obdélný otvor se zděným ostěním. J fasáda (dvorní) – sokl není. Omítky štukové a nečleněné. V přízemí vidět ve zdivu cihly a lomový kámen. Trojúhelný štít zděný a hladce omítnutý; čelo v patě neodsazené a nahoře ukončené pod krytinou; z osy doprava posunuté na výšku obdélné okénko; omítnuté ostění; před čelo štítu více přetažené střešní plochy; pod přetaženou vrcholovou vaznicí pásek; přetažené pozednice podložené sloupy. Do přízemí vpravo vstup s cihelným segmentovým záklenkem a 2 na výšku obdélná okna; ostění cihelná. V 1. patře uprostřed pravoúhlý vstup a po stranách na výšku obdélné okno; zděná ostění. Balkón v 1. patře vysazený dřevěnými a ocelovými nosníky; zábradlí z lišt. Ve 2. patře vpravo obdélný vstup a vlevo ležatě obdélné okno; zděná ostění; vlevo vydělený na balkóně záchod. Podlahu balkónu ve 2. patře podepírají 2 dřevěné trámy uložené v příčném směru; přes prkenný záklop; zábradlí lištové.