krucifix

Jižně pod Brankou v Břetislavově ulici, při levém břehu potoka Zubřina, vysoký litinový kříž na žulovém podstavci. Hranolový podstavec osazený na dvou kamenných stupních, horní stupeň se skosenou horní hranou. Podstavec s mírně předstupujícím soklem, ukončený profilovanou římsou a vykrajovaným nástavcem. V čelní stěně podstavce obdélné vpadlé zrcadlo, pro pamětní desku. Pod římsou a v nástavci podstavec po obvodu stažen ocelovou pásovinou. Do podstavce zapuštěn vysoký kříž s jednoduchými rameny a drobnou mírně profilovanou patkou. Povrch litiny imituje strukturu dřeva. Korpus zlacený. V nadhlaví, na kříži, na nápisové destičce počáteční majuskulní zlacená písmena latinského nápisu / I N R I /.