venkovský dům

Přízemní volně stojící chalupa, s obytnou částí sroubenou z masivních bílených půlkuláčů na kamenné podezdívce a se zděnými omítanými chlévy. Chalupa na obdélném půdorysu, podélnou osou orientovaná ve směru V-Z. Střecha sedlová jednostranně polovalbová pokrytá eternitovými šablonami. Cca v polovině hřebene vystupuje hranolový cihelný komín, zčásti obílený, neomítaný a krytý plechovou segmentovou stříškou. Původně v podélné ose ještě navazovalo stavení cca o stejné velikosti jako stávající chalupa. V sousední zahradě je dodnes patrná úprava terénu po zaniklé stavbě. Záznam stabilního katastru zde lokalizuje obytnou budovu domkáře. Původně se tedy jednalo o dvojdům typický pro zdejší oblast, patrně dřevařský. Štítové průčelí obytné části o třech osách. Okna obdélná dvojitá dvoukřídlá nečleněná do tabulek, v líci stěny. V podezdívce u severního nároží obdélný vstup do sklepa. Jižní nárožní vazba rybinová, severní tvořená přeplátováním s přečnívajícími zhlavími trámů. V horních nárožích křížení zhlaví trámů roubení. Mezi druhou a třetí osou od jihu vidět čela trámů roubené stěny, dva horní trámy mají vyložená zhlaví. Přečnívanící zhlaví v nárožích a horní zhlaví roubené stěny nesou trám vynášející pološtít. Vpravo od stěny je v průčelí hladká obdélná plocha, pravděpodobně se jedná o původní zrušený vstup z doby kdy byl objekt ještě dvojdomem. Pološtít obložený svisle kladenými prkny. Ve středu dvě obdélná čtyřtabulková okna v líci. Střecha ukončena polovalbou. Podélné severní průčelí má východní třetinu roubenou, s jedním obdélným dvojitým dvoukřídlým nečleněným oknem v líci stěny. Zbytek tvoří chlévce vyzděné z lomového kamene s podílem větších kamenů. Omítka zachována jen ve fragmentech, jinak obnaženo kamenné zdivo. Ve zdivu prolomena dvě obdélná dvoukřídlá dřevěná novodobá okna, za lícem zdiva. Západní štítové průčelí zčásti z cihelného a lomového zdiva. Štít zděný trojúhelný se třemi hladkými polopilíři, navýšený nad úroveň střechy, v koruně kryto plechem. Jižní menší část průčelí vyzděná z lomového kamene ponechána bez omítky. Větší cihelná severní část se zbytky silně degradované omítky. Jižní podélné průčelí s roubenou obytnou částí a se zděnými chlévy. V roubení od nároží dvě obdélná dvojitá dvoukřídlá nečleněná okna a obdélný vstup u chlévů. Vstupní dveře dřevěné jednokřídlé s diagonálně kladenými laťkami a terčovým držadlem, za lícem stěny, v tesařské zárubni. Chlévy mírně předstupují před roubenou stěnu s obdélným okenním otvorem, obdélným vstupem a dvěma malými obdélnými okny. Okap předsazený na zhlavích stropnic (vazných trámů?) kryje zápraží se zámkovou betonovou dlažbou.