pomník Svobody

Na náměstí Svobody, v jeho východním závěru naproti Jindřichova muzea, pískovcový památník Svobody, na paměť obětí I. světové války. Na nízké sypané podnoži osazen nízký hladký pískovcový sokl na půdorysu řeckého kříže. Ve východní, straně podnože uložena žulová obdélná deska s majuskulním rytým nápisem: / PRSŤ Z BOJIŠŤ / ZBOROW DOSSALTO VOUSTERZ / A POPRAVIŠTĚ / RUMBURK /. Na sokl dosedá kónický podstavec (pouze západní strana je pravoúhlá) ukončený ven vyloženou vzhůru se rozšiřující deskou. Podstavec sestaven z velkých hladkých pískovcových kvádrů. Na stěnách podstavce původně čtyřmi hřeby připevněné bronzové desky, dnes pouze dvě, ze severní a východní strany. Na deskách plastickým majuskulním písmem ve dvou sloupcích jména padlých. Východní deska uvedena plastickým majuskulním nápisem: / UMÍRALI ABY LÍPA ŽILA /. Na podstavci osazeno pískovcové sousoší sestávající ze tří mužů a jedné ženy s dítětem, postavy seskupeny okolo kmene lípy s uraženou korunou. Na západní straně u paty kmene lípy klečící postava ženy v selském šatě a šátku, levou pokrčenou rukou si přidržuje u úst šátek, pravá ruka volně spočívá v klíně, k levému boku ženy se tiskne stojící děcko v košilce. Na severní straně stojící postava muže se zavázanýma očima a za tělem svázanýma rukama. Z východní strany stojící postava nahého jinocha opírajícího se o žerď vlajícího praporu. Na ukončovací desce podstavce při levé noze jinocha vrytá signatura: O. Švec 1924. Z jihu stojící postava muže v dlouhém plášti, se skloněnou hlavou a při pravém boku přidržuje pušku.