městský dům

Protáhlý obdélný půdorys s delší stranou kolmou k náměstí; 2 nadzemní podlaží a sklepy. Přízemí dvoutraktové; v západním traktu mázhauz; v S stěně mázhauzu vstup do úzké chodby ke dvoru (podél západní obvodové zdi) a do polosuterénní místnosti; ve východní stěně se vstup do schodišťové haly. Sedlová střecha má hřeben kolmý k ulici; vlnité tašky; 2 omítnuté komíny. J fasáda – sokl nepatrně předsazený a hladce omítnutý. Průčelí končí zděnou římsou s jednodušším maltovým profilem; shora římsa krytá bobrovkami. Omítky hladké. Při nárožích ploché lisény; spojující kordonový pás. Zděný štít má obdélnou základnu, volutová křídla a nástavec. omítka hladká; ramena krytá plechem; v patě základny soklík a nahoře oblá lišta; v ploše 4 lisény; v patách ramen voluty a po ústupku šikmý konkávní úsek; na čele ramena provází pásek; spodní etáž štítu dělí 2 ploché pilastry spojené nahoře jednoduchou římskou; hlavice tvoří jen oblý pásek; uprostřed na výšku obdélný vstup s odsazeným stlačeným záklenkem; omítnuté ostění s lištovou šambránou; nad čtvercový rám ze šambrány (asi zrušený větrací otvor); nástavec štítu má jemně křivkovitě zvlněný obrys (pohledově se tvar blíží půlkruhu); po obvodě pásek přerušený ve vrcholu klenákem; v ploše ležatě oválná vpadlina se šambránou. Mázhauz přístupný hrotitým portálem s odrazníky; kamenné ostění v záklenku profilované dvojicí výžlabků oddělených oblounem; z vnější strany na výšlabky navazují subtilnější oblounky; pod patkami záklenku profilace končí v šikmo a diagonálně sklopené plošce; stojky neprofilované. Po pravé straně portálu na výšku obdélné okno; zděné ostění s lištovou šambránou. V patře symetricky 2 shodná okna. Do sklepa zhruba čtvercový větrací otvor s omítnutým ostěním. S fasáda (dvorní) – v pásu nad terénem obnaženo lomové zdivo. Omítky štukové a bez členění. Trojúhelný štít v patě zalícovaný se stěnou a nahoře ukončený pod krytinou; zdivo hladce omítnuté; střešní plochy mírně přetažené před líc; uprostřed zhruba čtvercové okénko s okoseným omítnutým ostěním. Do přízemí vpravo segmentově ukončený vstup; boky hlubokého ostění zděné. Do polosuterénu ústí ležatě obdélný větrací otvor. Ve zvýšeném přízemí vlevo obdélný vstup dostupný z terasy; zděné ostění s paspartou; vpravo 2 na výšku obdélná okna s omítnutým ostěním a paspartou. V 1. patře 2 podobná okna. Z fasáda – venku se uplatňuje pouze severní část obrácená do dvora čp.3. Sokl není. Místo římsy jen mírně přetažené krokve. Hrubší omítka bez členění. Zdivo smíšené z lomového kamene a cihel. V přízemí vpravo na výšku obdélné okno s cihelným ostěním.