venkovský dům

Přízemní samostatně stojící zděná omítaná chalupa v blízkosti návesního rybníku, na obdélném půdorysu, podélnou osou orientovaná cca ve směru V-Z. Zdivo kamenné s cihelnými vysprávkami, bíle olíčené a původně s černým iluzivním soklem. Střecha sedlová pokrytá dřevěným šindelem. V hřebeni střechy hranolový zděný omítaný komín ukončený obloukovým překlenutím. Pozemek ohrazen laťkovým plotem. Jižně od chalupy samostatně stojící jednopatrový zděný omítaný chlívek na obdélném půdorysu. Střecha sedlová s nestejnými pulty pokrytá pálenými keramickými drážkovými taškami. Východní štítové průčelí o třech osách, s neomítaným soklem. Okénka čtvercová křížem členěná, za lícem zdiva. Štít trojúhelný s lomenicí, s mírným přesahem střechy a o jedné okenní ose. Šikmé strany štítu lemované obloučkovou lištou. Střední část štítu s vodorovně kladenými prkny, okénko čtvercové křížem členěné, orámované obloučkovou lištou. Boční strany se svisle kladenými prkny s lištami kryjícími spáry. Vrchol štítu skládaný diagonálně ke střední svislé ose a s lištami kryjícími spáry. Severní podélné průčelí o třech osách. U východního nároží patrny stopy po dvou oknech světnice. V první ose od východu obdélný vstup s dřevěným ostěním s proskleným nadsvětlíkem. Dveře jednokřídlé s ozdobně skládaným pokryvem a středním držadlem. Ve druhé ose obdélný vstup s prostým přetřeným kamenným ostěním a s jednokřídlými prkennými dveřmi. Ve třetí ose čtvercové křížem členěné okno, za lícem zdiva, chráněné mříží. Západní průčelí bez otvorů, v režném zdivu z lomového kamene. Štít trojúhelný o jedné ose, svisle bedněný prkny, s nepravým podlomením a s mírným přesahem střechy. Ve střední ose obdélné křížem členěné okno za lícem. Podélné jižní průčelí do dvora o třech osách a s neomítanou podezdívkou. V krajních osách obdélné okenní otvory s výplněmi, za lícem zdiva. Ve střední ose obdélný vstup. Vpravo vstupu venkovní krb z lomového zdiva, zbytky původní pece.