venkovský dům

Mohutná patrová budova, na obdélníkovém půdoryse s valbovou střechou krytou taškami, je postavena podélnou osou do svahu nad kostelem a farou. Budova je dvěma obdélnými vstupy s nadsvětlíky vedoucími do ulice rozdělena na dvě části. Hlavní podélné průčelí je v patře opatřeno sedmi okenními osami, z toho dvě osy jsou po dvou oknech a to nad vchody. Obě boční průčelí po čtyřech okenních osách v obou patrech. Okna v celém objektu jsou obdélná, zasazená v líci fasády, dvojitá, s různým členěním (zevnitř šestitabulková, vně čtyřtabulková; zevnitř i zvenčí čtyřtabulková s větší dolní částí; zevnitř i zvenčí dělená napříč s výklopnou horní částí a se spodní částí podélně rozdělenou). Fasáda je opatřena dvojicí kordonových říms a profilovanou korunní římsou. K severnějšímu vstupu vede krátké oboustranné schodiště. Střední část se vchody (dva vstupy a okenní otvor mezi nimi + stejná část prvního patra) je členěna pásovou bosáží. Objekt je zděn z lomového kamene a cihel, je podsklepen.