městský dům

Dům na V konci S str. náměstí. Přední dům má protáhlý obdélný půdorys ve směru S-J; 2 nadzemní podlaží a sklepy. Int. přízemí rozdělený na 2 cca stejně široké trakty; v západním traktu přízemí mázhauz; v jeho SZ rohu schodiště do patra. Dům propojen se sousedním domem čp.11. Sedlová střecha s hřebenem kolmým k ulici; na S valba a na J polovalbička; tašky bobrovky. J fasáda–sokl lehce předsazený a hladce omítnutý. Zděná korunní římsa ve štuku jednoduše profilovaná; shora chráněná plechem. Omítky hladké. Při nárožích ploché lisény spojené kordonovým a podřímsovým pásem. Lichoběžný štít zděný, v patě neodsazený a nahoře ukončený pod krytinou; omítka hladká; po obvodě více vysazený římsový pás se svislým čelem; v ose skoro čtvercové okno; zděné ostění provází šambrána. Do mázhauzu hrotitý portál; stojky žulového ostění mají hranu 2 zkosenou; v záklenku profilace tvořená tupým hruškovcem provázeným výžlabky; v patkách záklenku profilace plynule přechází do zkosených hran stojek; při prahu odrazníky. V přízemí na výšku lehce obdélné okno; zděné ostění se šambránou. V patře pravidelně 3 shodná okna. Do sklepa ústí zhruba čtvercový otvor s omítnutým ostěním. S fasáda (dvorní)–korunní římsa desková bez profilace. Omítky štukové a bez členění.