socha sv. Metoděje

Socha sv. Metoděje stojí na hranolovém podstavci na čtvercové základně. Podstavec je ve spodní části odstupňovaný, ukončený profilovanou římsou s dekorativním pásem s motivem čtyřlistu. Přední stranu v horní části podstavce dekoruje zahloubený lomený rám s plastickou trojlistou kružbou. Na čtvercové podnoži nad bohatě profilovanou vyloženou římsou stojí socha světce v životní velikosti. Sv. Metoděj, oděný do bohatě zřaseného biskupského roucha, je zobrazen v mírném kontrapostu s uvolněnou pravou nohou. Pravou ruku pozvedá v gestu žehnání a v levici přidržuje štít se scénou Posledního soudu, častým atributem sv. Metoděje: Po stranách ústřední postavy Krista se vznášejí dva andělé, nahoře v oblacích je usazen Bůh Otec, před kterým se sklání z každé strany jeden prosebník. Metodějův obličej lemují polodlouhé vlasy a ve spodní části mohutný plnovous.