pamětní kříž

Na starém rozcestí k Draženovu, u Hanova parku (rozcestí ul. 28. října a Sadové), na vyvýšeném místě ve skupině tří lip stojí pamětní kříž. Na žulovém stupni osazen žulový krychlový podstavec s předsazenou zešikmenou patkou. V čelní stěně podstavce mírně předstupující rámeček s čtvrtkruhově vykrojenými rohy a rytým letopočtem „1864“. Podstavec nese mírně kónický hranolový sloupek ukončený masivní profilovanou římsou. Ve vrcholu zasazen mladší prostý svařený kovový kříž s trnovou korunou tvořenou ostnatým drátem. Původní kříž byl litinový prolamovaný, s rameny ukončenými trojlisty vyplněnými rozvilinou. Na kříži býval litinový korpus a pod ním ve spodní třetině plochá, andílčí hlavičkou podepřená konsola a na ní stojící figury andělů držících kalich a palmu a opírajících se o kruhovou nápisovou tabulku.