kaple sv. Barbory

Kostel cca 1,5 km SZ od vsi, při silnici na Černovice. Orientovaná stavba vyzděná ze smíšeného zdiva se zbytky omítek. Na obdélnou loď navazuje bez půdorysného i výškového odsazení presbytář nad lehce obdélným půdorysem. K východní polovině jižní fasády lodi ze S a J připojeny téměř čtvercové kaple s oratoří v patře. Loď s presbytářem a kaplemi na centrálním půdorysu tvaru řeckého kříže. Po V boku presbytáře cca čtvercová sakristie. V ose západní stěny lodi přiléhá obdélná předsíň. Ve čtvercovém přístavku v koutu mezi S stěnou předsíně a Z zdí lodi bývalo schodiště na kruchtu. Střechy valbové, pokryté bobrovkami. Schodišťový přístavek kryje pultová stříška klopená k severu, pokrytá bobrovkami. Nad lodí v místě křížení hřebenů střech oratoří velká osmiboká věžička, konstrukce chráněna měděným plechem, v patě zvukových otvorů se segmentovými záklenky jednoduchá římska. Lucerna končí fabionovou římsou, stříška má tvar zvonovité báně, na nízké hrotnici makovice a kříž. Sokl lodi předsazený, ukončený řadou žulových bloků s čtvrtkruhově zaoblenou horní plochou. Korunní římsa z cihel obíhá celý obvod, štukový profil se dochoval jen místy. Při západních nárožích z obou stran cihelné pilastry, v jejich místě zalomený sokl i korunní římsa, iónské hlavice žulové s plochými píšťalami. Cca 3 m nad terénem dříky přerušeny deskovitými žulovými římsami. Stejné užší pilastry na východních koncích podélných stěn. Při pilastrech ploché lisény spojené pod korunní římsou pásem. Pod korunní římsou průběžný pás z cihel, maltová profilace se nedochovala. V J a S stěně rozměrné okno s půlkruhovým záklenkem, na vnitřním konci špalety užší zděné ostění, zbytky dvojitých lištových šambrán s uchy, v severním okně torzo dřevěného rámu (19. stol.?). V J a S stěně obdélný zazděný vstup, s žulovým olištovaným ostěním, nad překladem segmentový cihelný pas, cihelná zazdívka lícuje. Při Z okraji severní stěny zrušený vchod, patrný cihelný segmentový záklenek, zazdívka ze smíšeného zdiva lícuje. V západní části podélných stěn a v úrovni přízemí zrušené naležato oválné okno, ostění cihelné, mírně odsazená zazdívka hladce omítnutá. V horní partii západní fasády dvě zrušená čtvercová okénka se segmentovým záklenkem, cihelná zazdívka lícuje. Předsíň má stejný sokl jako loď. Korunní římsa cihelná, omítkový profil zanikl. V nárožích cihelné pilastry provázené lisénami. V jižní zdi obdélný vchod s žulovým ostěním s vnější lištou, chybějící levá stojka nahrazena dřevěným sloupkem, dveře nejsou. Od západu naležato oválné okno, pozůstatek hladké šambrány s uchy, v ostění proplétaná mříž. U J kaple sokl i korunní římsa přechází z lodi. Ve volných nárožích cihelné pilastry, sokly i hlavice jako u lodi. V úrovni přízemí na Z straně naležato eliptické okno, na vnitřním okraji špalety odsazené ostění, otvor jen s proplétanou mříží. V patře z J a Z rozměrné okno stejné jako okna lodi, výplně se nedochovaly. V horní partii V stěny okénko ve tvaru pravidelného osmiúhelníka, výplň chybí. Při S konci východní stěny zazděný obdélný vchod na schody do patra, žulové ostění s vnější lištou, cihelná zazdívka lícuje. U S kaple sokl, korunní římsa, a členění stejné jako u J kaple. Přízemí osvětleno od Z oválným oknem, pouze proplétaná mříž. V patře od S a Z velké okno ukončené půlkruhem, rám chybí. Od V drobné naležato oválné okénko, ostění omítkové, pouze proplétaná mříž. Při východním okraji S stěny zrušený vstup na schodiště, stojky vylomené, zůstal segmentový záklenek, zazdívka cihelná. Na V zdi iluzivní okno s lištovou šambránou, stejné jako severní okno. Sokl presbytáře jako u lodi, štukový profil na cihelném vyložení římsy zachovaný jen ojediněle. Ve východních nárožích stejné pilastry jako u lodi. Interiér osvětlený čtyřmi okny, 2 ve V stěně a po jednom v podélných, okna ukončena půlkruhově, lemování špalet a odsazených ostění z cihel, šambrány zdvojené lištové s uchy, v S okně pozůstatek dřevěného rámu (snad 19. stol). Sokl sakristie jako u lodi, na cihelné korunní římse chybí profilace. V nárožích cihelné pilastry bez hlavic, po stranách pilastrů 2x odstupněné lisény. Na severu zploštělé oválné okno s cihelným ostěním a proplétanou mříží. V jižní zdi zazděný vstup s cihelným segmentovým záklenkem, zazdívka lícuje.