městský dům

Jednopatrový zděný nárožní dům. Do nám. Míru se čtyřmi okenními osami a dvěma osami loubí. Do ul. B. Němcové s osmi osami oken a jednou osou loubí, s pultovou střechou s námětky, pokrytou pálenou krytinou bobrovkou, do náměstí ukončenou valbou. Při hřebeni tři hranolové cihelné komíny bez omítky. Fasáda do náměstí - Oblouky loubí s orámovanými okraji. Pilíř loubí hranolový s náběžní římsou. V úrovni přízemí plochá empirová bosáž. Nad pilířem pamětní deska s plastikou Boženy Němcové. Deska orámována kamenným ostěním s lištou, zakončeno obloukem, ve spodní části s římsou s volutami a větvičkami. Po stranách fasády pilastry procházející z přízemí až do patra, ukončeny římsou, nesou ploché kladí. Okna obdélná dvojitá dvoukřídlá osmitabulková v líci zdiva, orámovaná šambránami s lištou a s průběžnou podokenní římsou. Fasádu ukončuje profilovaná korunní římsa. Loubí zaklenuto plackami do pasů. Vstupní otvor zakončen segmentem oblouku, okenní otvor zakončen segmentem oblouku, výplně novodobé. Fasáda do ul. B. Němcové. Fasáda se dvěmi výškovými úrovněmi, určeno odskočenou kordonovou římsou. Část k nám. Míru se čtyřmi okenními osami a jednou osou loubí. K oblouku loubí symetricky umístěn dveřní otvor, oboje v rizalitu. Oblouky orámovány a s náběžní římsou, mezi nimi dvě obdélná okna s rovným nadpražím. Přízemí ukončeno kordonovou římsou, mírně profilovanou, krytou bobrovkami. V přízemí hladká empirová bosáž. Okna v patře obdélná dvojitá dvoukřídlá osmitabulková, v líci zdiva, rámovaná šambránami s lištou. V části k ul. Školní fasáda se čtyřmi okenními osami, v přízemí okna v levé krajní ose sdružená. Okna obdélná dvojitá dvoukřídlá s poutcem a členěná do šesti tabulek, v líci zdiva, v patře rámována šambránami s lištou. V přízemí empirová hladká bosáž ukončená kordonovou římsou, mírně profilovanou, krytou bobrovkami. Celou fasádu ukončuje profilovaná korunní římsa. Do dvora nižší krátké křídlo s pultovou střechou, zakončeno valbou. Střecha vyšší části domu do dvora ukončena hladkým štítem. Fasáda hladká pouze s částí kordonové římsy a s korunní římsou. Okna do dvora obdélná dvojitá dvoukřídlá šestitabulková, v líci zdiva, u domu navíc s poutcem. Původně na severozápadní nároží domu navazovala ohradní zeď souběžná se západním průčelím. Ve zdi byla prolomena branka ukončená segmentem oblouku. Dnes zbořeno.