pomník padlých

Pomník padlých na návsi, při hlavní silnici procházející obcí, na křižovatce Domažlice Luženice. Zahrádka ohrazená pletivovým plotem, při horní vodorovné straně s vlnitou pásovinou na koncích ukončenou drobnými volutami. Z čelní strany v oplocení dvoukřídlá branka. V půdorysu zahrádka mírně obdélná, z čelní strany v rozích čtvrtkruhově vykrojená. Ve středu pomník padlých. Okolo pomníku a od branky chodníček s betonovou dlažbou, u oplocení záhon s nízce střiženými keři a čtyřmi jalovci. Pomník tvořený hranolovým pískovcovým podstavcem na nízkém odstupňovaném soklíku. Podstavec tvoří podnož pro naturalisticky pojednanou skalku. Na skalce sedící postava ženy, oblečená v chodský kroj, sklánějící hlavu, ke stojícímu rovněž krojovanému chlapci s beranicí na hlavě. Levice ženy spočívá na chlapcově rameni, pravicí jej drží za ruku. Pohled ženy sklopený, ve tváři výraz hlubokého smutku. Skupina signovaná: „Vl. Bretschneider“. Na čelní stěně podstavce, na soklík dosedá menší podélná obdélná deska s vpadlým majuskulním nápisem: / ODBOJ 1938-1945 / a pod ním ve dvou sloupcích větším vpadlým majuskulním písmem jména padlých. Na tuto destičku dosedá spodní stranou hladké vystouplé osmistranné pole s plastickým majuskulním nápisem: / PAMÁTCE / PADLÝCH / RODNÁ OBEC / 1922 /. Na stranách plastické reliéfy lipových větviček. V bočních hladkých stranách podstavce jména padlých, vždy v jednom sloupci, nápisy vpadlé majuskulní. Zadní strana podstavce hladká. Ze zadní strany na skalce dva plastické reliéfy lipových větviček.