pomník Jindřicha Šimona Baara

V parkově upraveném svahu, při silnici z Klenčí pod Čerchovem do Nemanic, na násypu ve tvaru komolého jehlanu pomník J. Š. Baara. Vlastní pomník žulový s bronzovou sochou. Severozápadně od pomníku menší drobný památník padlých amerických vojáků a jižně od pomníku památník pěti tragicky zahynulých rudoarmějců. Od pomníku se východním směrem otevírá daleký rozhled do krajiny. Sokl pomníku pravoúhlý vyzděný z mohutných kvádrů. Ve středu čelní strany pravoúhlý výstupek nad nímž je umístěn podstavec sochy. Na sokl dosedá mohutný podstavec ve tvaru nízkého komolého jehlanu, vyzděný ze žulových balvanů na způsob kyklopského zdiva, v nárožích opracované kvádry. Podstavec ukončen prostou deskovou římsou z opracovaných nízkých kvádrů. Z čelní strany do stěny jehlanu vrostlý mohutný hranolový podstavec sochy, tvořený třemi mohutnými kvádry. Na vrchní straně podstavce se tyčí čtyřboký vysoký hranol z vrstev střídavě více či méně vystupujících. Vystouplé pásy opracované hladké, mírně vpadlé pásy hruběji opracované. Hranol zakončen jednoduchou krycí deskou a vrcholí kruhovou nízkou mísou jako pro řecký oheň. Hranol tvoří pozadí soše Jindřicha Šimona Baara, stojící na již zmiňovaném podstavci. Socha volně stojícího spisovatele v občanském obleku a s pláštěm volně přehozeným přes ramena, v rukou držícího zavřenou knihu. Hlava prostovlasá, mírně pootočená doprava, pohled obrácen do kraje, obličej bez výrazného mimického akcentu. Na čelní straně plintu majuskulní tesaný nápis: / J. Š. Baar /. Většina hladkých ploch pomníku pokryta majuskulními tesanými nápisy, názvy obcí, měst a institucí. Kromě nápisů při pravém rameni sochy na hranolu plastický reliéf symbolu Chodska, psí hlava z profilu. Na podstavci sochy nápis: / PANE BOŽE ! / VŠECKY STRUNY V SRDCI / MÉM JIŽ POPRASKALY, / JEDNA JEDINÁ MI ZBYLA / MILUJEŠ-LI MĚ - DEJ - ABYCH / SMĚL NA NÍ ZAHRÁT / PÍSEŇ O LÁSCE K TÉTO / TVRDÉ KAMENITÉ ZEMI. /. Na jižní boční straně soklu nápis: / ÚSTŘEDNÍ MATICE ŠKOLSKÁ /. Na zadní západní straně soklu nápis: / PŮVODNÍ POMNÍK ODHALENÝ 5. ČERVENCE 1933 BYL ROZBOŘEN V SRPNU 1940 NĚMECKÝMI OKUPANTY CHODSKA. BYL OBNOVEN A 5. ČERVENCE / 1947 ODHALEN ZA PODPORY CELÉHO NÁRODA. NAKLADATELÉ BAAROVA DÍLA: SVATOJANSKÉ DĚDICTVÍ DO R. 1945 „NOVINA“ PRAHA. OD R. 1946 B. RUPP PRAHA. /. Ze severní boční strany stěny soklu nápis: / ÚSTAVODÁRNÉ NÁR. SHROMÁŽDĚNÍ /. Na kvádru v severozápadním nároží soklu nápis: / ARCH. FR KUŽELKA / STAVITEL / DOMAŽLICE. /. V západní straně podstavce v kyklopském zdivu dva hladce opracované kvádry dosedající na sokl. Na levém nápis: / S. D. R. CH /. Na pravém nápis: / KLENČÍ /. Na hranolu za sochou, v čelní východní strany nápis: /DRAŽENOV CHODOV / ÚJEZD POSTŘEKOV / STRÁŽ POCINOVICE / TLUMAČOV KLÍČOV / OKRES DOMAŽLICE /, vpravo od reliéfu psí hlavy pak / KLENČÍ / MRÁKOV /, na stranách Baarovy hlavy / CH - LHOTA /. Z jižní strany hranolu nápisy: / POBĚŽOVICE / ŠITBOŘ / HORŠOVSKÝ TÝN / STAŇKOV / KANICE / ŠLUKNOV / ČÁSLAV / LITOMĚŘICE / HAVLÍČKOVA BOROVÁ / HRADEC KRÁLOVÉ / ČS. ROZHLAS /. Na západní straně nápisy: / SPÁŇOV / KOUT/Š. / ZAHOŘANY / CHRASTAVICE / PASEČNICE / MILAVČE / LUŽENICE / LUŽENIČKY / NEVOLICE RADONICE / Č. KUBICE BABYLON / PEC TRHANOV / KDYNĚ ŽDÁNOV / ČTENÁŘI / Ž. O. Ř. POŠT v PLZNI /. Na severní straně nápisy: / KLOBOUKY v Č. / OŘECH / ZBUZANY / ŘEPORYJE / DOMAŽLICE / PLZEŇ / PRAHA / LIDICE / ČS. ARMÁDA / ČS. OBEC LEGIONÁŘSKÁ / S. D. A. O. CHICAGO / SVAZ PRO CIZINECKÝ RUCH /.