městský dům

Rozlehlý nárožní dům se nachází ve východní polovině ulice a na její severní straně. Dům má půdorys ve tvaru písmene „U“, pro popis objekt rozdělený na 3 křídla – jižní, střední a severní. Jižní křídlo v půdorysu mírně lichoběžné; má 2 nadzemní podlaží a sklepy; v přízemí v severní části chodba, která na východě ústí asi do bývalého mázhauzu přepaženého v jižní části příčkou; z chodby vede vstup na schody do sklepů; z mázhauzu lze projít na dvůr a nebo odbočit na schody do patra. Střední křídlo cca čtvercové; má 2 až 3 nadzemní podlaží; u dvorní (východní) fasády předložené kryté schodiště s pavlačí v úrovni 2 patra. Severní křídlo obdélné s delší stranou půdorysu ve směru V-Z; 2 nadzemní podlaží; podél jižního průčelí v patře pavlač se záchodovým rizalitem na východním okraji. Jižní křídlo - sedlová střecha se zalomeným hřebenem; nad západní částí hřeben snížený; dvoudrážkové tašky a bobrovky; 3 komíny z neomítnutého cihelného zdiva. J fasáda – zděná korunní římsa o deskovém základu; štukový profil. Omítky hladké. V přízemí ryté kvádrování; kordonová římsa ploše profilovaná a shora chráněná plechem; v patře při nárožích ploché lisény. Vpravo široký vstup s hlubokým zděným ostěním a vodorovným nadpražím; okolo vpadlá pasparta. V přízemí 4 na výšku obdélná okna; ostění omítnuté s vpadlou paspartou po obvodě. V patře symetricky 3 dvoudílná sdružená okna; na výšku obdélná; ostění omítnuté s profilovanou šambránou; pod parapetní deskou obdélné plastické pole v orámování; nad horními částmi oken ještě odsazená lištová šambrána. Do sklepa vlevo ležatě obdélný větrací otvor; zděné ostění. Z fasáda – sokl není. Korunní římsa plynule přechází z jižní fasády. Omítky štukové. Kordonová římsa stejná jako na jižní straně. Líc fasády v úrovni přízemí skarpovitě šikmý. vlevo obdélný vstup se zděným ostěním a plochou šambránou. V přízemí nesymetricky 2 na výšku obdélná okna; ostění zděné s plochou šambránou. V patře celkem pravidelně 4 na výšku obdélná okna; ostění stejné jako u oken přízemí. S fasáda (dvorní) – sokl lehce předsazený a hladce omítnutý. Místo korunní římsy lehce přetažená krytina. Omítky hladké a bez členění. V přízemí 2 široké stlačené arkády a cca čtvercové okno s omítnutým ostěním. V patře 2 velká ležatě obdélná okna; zděné ostění. V fasáda – z větší části zakrytá sousedním domem. Štít trojúhelný a půdorysně výrazněji uskočený; čelo zalícované se stěnou a nahoře ukončené pod krytinou; zdivo pokrývá hrubá omítka; severní část zesílená pilířky; v ploše 4 pravoúhlé větrací otvory různé velikosti. V úrovni patra při severním konci na výšku obdélné okno; zděné ostění (levá část okna zakrytá hmotou sousedního domu). Střední křídlo - hřeben sedlové střechy probíhá v S-J směru; tašky bobrovky; 2 komíny z bílých cihel; vylezáky. Z fasáda – korunní římsa položená výše než na jižním křídle; zděná s maltovým profilem. HLadké omítky postrádají plastické členění; pouze malovaný kordonový pásek. Líc stěny v části přízemí skarpovitě šikmý. V přízemí vpravo 2 skoro čtvercová okna; zděné ostění. V 1. patře vlevo 2 na výšku obdélná okna s omítnutým ostěním. Ve 2. patře symetricky 4 na výšku obdélná okna; zděné ostění s plochou šambránou. V fasáda (dvorní) – omítky hladké a nečleněné. V přízemí 2 obdélné vstupy se zděným ostěním; mezi čtvercové okénko s omítnutým ostěním. Kryté schodiště s pavlačí neseno dřevěnými trámy a konzolami ze železných nosníků; čelo bedněné ze svisle kladených prken; v ploše 2 pravoúhlá okna. Severní křídlo - sedlová střecha má hřeben ve V-Z směru; bobrovky; 2 komíny. Z fasáda – omítky štukové a nečleněné. Trojúhelný štít má čelo zalícované se stěnou a nahoře ukončené pod krytinou; zdivo hladce omítnuté; z osy doleva na výšku obdélné okno s omítnutým ostěním. V přízemí i patře na výšku obdélné okno; omítnuté ostění; u okna v patře plochá šambrána. J fasáda (dvorní) – omítky hladké a nečleněné. U JV nároží opěrný pilířek s pultovou stříškou a mírně šikmým čelem. V přízemí vlevo pravoúhlý portálek s nadsvětlíkem; předsazené kamenné ostění; po pravé straně 2 na výšku obdélná okna se segmentovým záklenkem; zděné ostění. pavlač v 1. patře nesená dvěma dřevěnými trámy uloženými ve V-Z směru; v rovině vnějšího líce provedená prkenná stěna s trojicí obdélných oken; shora pavlač krytá pultovou stříškou navazující nahoře na hlavní střechu. V záchodovém rizalitu v úrovni patra drobné na výšku obdélné okénko; zděné ostění. S fasáda – korunní římsa zděná s hrubě omítnutým profilem. Omítky hrubé nečleněné. V 1. patře 5 na výšku obdélných oken s omítnutým ostěním. V fasáda – omítky hladké a nečleněné. Štít řešený stejně jako na protější straně; v ploše 2 skoro čtvercová okna; zděné ostění. V přízemí vlevo jen malý větrací průduch čtvercového profilu. V patře 2 na výšku obdélná okna; zděné ostění.