venkovská usedlost

Areál usedlosti se nachází na jižním okraji obce. Pozemek nemá zcela pravidelnou plochu, protože je vložen mezi přímou západní stranu pozemků příslušejících k zámečku čp. 1 a zakřivenou linii polní cesty, směřující jižním směrem, vně intravilánu. Na nejužším severním okraji pozemku je ještě vykrojena pravoúhlá plocha. Západní strana asi v jižní třetině je u cesty opět zúžena mělkých ustoupením. Plocha pozemku je jen zcela mírně zvlněná; u jižního okraje pozemku se mírně svažuje k východu, na severním konci k severu, kde probíhá nevýrazná vodoteč a cesta mezi zámečkem čp. 1. a panským hospodářským dvorem. Na jihu navazuje úzký pozemek, na kterém je situována modernizovaná izolovaná stavba, původně nejspíše kovárna. K jižní straně pozemku přiléhá převážně roubené obytné a hospodářské stavení, které se obrací dlouhým vstupním průčelím k severu, kde je situován hospodářský dvorek, do nějž se vjíždí od západu, z polní cesty, novodobě upravenou branou. Na severní straně plochu dvorku vymezuje volně stojící roubená stodola a u východního okraje dotyčného pozemku zděné stavení chlévů. Umístění stodoly proti vstupní straně obytného domu není zcela typické, ale je dáno rozmístěním staveb na pozemku, přičemž jen takto bylo možné realizovat potřebné umístění stodoly tak, aby byla průjezdní. Předmětem ochrany je obytný dům usedlosti, stodola, chlévy, ohradní zeď a pozemky vymezeného areálu.