kostel sv. Bartoloměje

Zděná, omítaná, orientovaná stavba. Loď obdélná; užší presbytář má trojboký závěr. K severnímu boku presbytáře přiléhá věž o čtvercové základně; nad polovinou výšky změněný půdorys na pravidelný osmiúhelník (poslední 2 patra). K západní fasádě lodi připojena na osu lehce obdélná předsíň. Do koutu mezi západní stěnu věže a severní stěnu lodi vložený schodišťový přístavek; vnější část jeho obvodu v půdorysu zaoblená. K severní stěně lodi připojen přístavek se schodištěm ke kruchtě; čelní stěna v půdorysu zploštělým obloukem zakřivená. Loď je kryta sedlovou střechou s bobrovkami. Sokl vyznačený pásem hrubé omítky, na Z jen malovaný, na volném úseku V zdi mírně předsazený; korunní římsa jednoduše profilovaná. Podélná průčelí dělí pilastry, propojené plastickým pásem. Ramena Z štítu provázena výraznou římsou, pod níž v pravidelných intervalech hranolové konzolky; půda osvětlena dvěma na výšku obdélnými okny s půlkruhovým záklenkem (profilované šambrány). Při okraji průčelí na obou stranách okno se segmentovým záklenkem a pod ním v přízemí výklenek s mušlí (v J výklenku kamenná nápisová deska). V J fasádě 4 čtvercová okna s půlkruhovým záklenkem (profilovaná šambrána vyostřená do oslího hřbetu; plochá parapetní římsa protažená až k pilastrům); v protější stěně 2 stejně řešená okna. Presbytář má hřeben sedlové střechy níže než na lodi; nad stěnami závěru 3 valby; tašky bobrovky. Mírně předsazený sokl ukončený řadou žulových bloků; na SV stěně značí sokl pouze pás hrubé omítky. Korunní římsa přechází z lodi. Ve zlomech závěru opěráky (pultové stříšky kryté bobrovkami). V JV stěně obdélné okno s půlkruhovým záklenkem (profilovaná šambrána dosedající na plochou průběžnou podokenní římsu); stejné (ale zazděné) okno v SV zdi. V J stěně 2 okna nad sebou; spodní cca čtvercové se segmentovým záklenkem, horní okno termální (stejná dvě okna byla i v Z části téže zdi). Při okraji J stěny bývalý vstup. Věž je zastřešena jehlancovou mansardovou střechou završenou hrotnicí; spodní část lehce prohnutá; krytina z šablon měděného plechu. Sokl hrubě omítaný, korunní římsa jednoduše profilovaná. Čtyřboký plášť ukončený nad korunou presbytáře profilovanou římsou krytou bobrovkami. Zhruba do poloviny výšky spodního dílu na SV nároží obnažená armatura z tmavých a světlých žulových kvádrů, ve zbytku spodní etáže pak ve všech nárožích omítkové kvádrování; zhruba na rozhraní třetí a čtvrté čtvrtiny spodní etáže po obvodě mírný ústupek; v horním osmibokém dílu vsazeny do nároží pilastry. Do sakristie ústí od V obdélné okno se segmentovým záklenkem; v 1. patře na téže straně okénko s lomeným záklenkem; druhé patro osvětleno od S a V obdélným okénkem. Podobné okénko na S straně ve 3. patře; na V straně v tomto podlaží termální okno (s profilovanou šambránou); na J ještě naležato obdélné okno se segmentovým zakončením. Ve zvonovém patře na každé hlavní straně jedno obdélné okno s půlkruhovým záklenkem (profilovaná šambrána; plochá průběžná podokenní římsa; od pat záklenků jde k pilastrům štukový pásek). V diagonálních stěnách naznačena okna stejného tvaru mělkou vpadlinou; v 5. patře na J, S a Z straně termální okno s profilovanou šambránou (není u Z okna; pod parapetní deskou plochý pásek). V ostění J okna cimbál; na V straně místo okna kruhový plechový ciferník; v diagonálních stěnách místo oken naležato oválné vpadliny. Předsíň kryje sedlová střecha s šablonami z měděného plechu. Sokl předsazený, korunní římsa jednoduše profilovaná, při nárožích široké lisény. Trojúhelný Z štít lemovaný profilovaným pásem; v ploše trojúhelná vpadlina a uprostřed oválný větrací otvor. Na každé straně široký vstup se stlačeným záklenkem. Interiér osvětlený od J nízkým cca půlkruhově ukončeným oknem (profilovaná šambrána; plochá parapetní římsa). Schodišťový přístavek u věže má střechu složenou z několika valeb; tašky bobrovky. Sokl hrubě omítaný, korunní římsa podseknutá. Na S straně obdélný vstup (šambrána) a v horní části cca čtvercové okno se segmentovým záklenkem. Schodišťový přístavek na kruchtu má střechu ve tvaru části kuželového pláště, na který navazují přímé valby; krytina bobrovky. Sokl odlišený pásem hrubé omítky, korunní římsa šikmo podseknutá. Na Z pravoúhlý vchod; na S straně v horní části oválné okénko.