venkovský dům

Přízemní samostatně stojící chalupa, na obdélném půdorysu, s roubenou obytnou částí, zděnými chlévy a dřevěnou stodolou, vše v jedné podélné ose pod společnou střechou. Střecha sedlová jednostranně polovalbová, pokrytá eternitovými šablonami. Štítové průčelí obytné části roubené omítané na nízké kamenné podezdívce, o třech osách (2-1). Okna obdélná dvoukřídlá nečleněná do tabulek, v líci stěny. Nárožní vazba ven ze dvora na úhel. U dvorního nároží křížení přesahů horních trámů roubení, ozdobně seříznuto a jeden rovně seříznutý trám spodního roubení. Ze stěny vystupují trámy horního příčného roubení, s ozdobně seříznutými zhlavími a jeden trám spodního roubení rovně seříznutý. Přesahy trámů nesou trám vynášející štít. Štít předsazený, s přesahem střechy, obložený svisle kladenými prkny a se dvěma větracími otvory. Střecha ukončena polovalbou. Podélné průčelí obrácené do dvora, s roubenou bílenou obytnou částí na kamenné neomítané podezdívce. V roubení jedno obdélné dvoukřídlé okno nečleněné do tabulek. Okap předsazený na stropnicích. Dále začíná mírně předstupující omítaná část ze smíšeného zdiva, s obdélným vstupním otvorem obytné části s dřevěnými jednokřídlými dveřmi s nadsvětlíkem, v tesařském ostění. Dále vstupní otvor chlévů ukončený nízkým segmentem oblouku a malý obdélný okenní otvor. Na chlévy navazuje stodola trámové konstrukce, pobita vodorovně kladenými prkny, u chlévů s dvoukřídlými dřevěnými vraty. Štítové průčelí stodoly s vodorovně kladenými prkny (dnes provizorně řešeno), štít trojúhelný dnes bez pokryvu. Podélné průčelí obrácené ven ze dvora v obytné části roubené na nízké kamenné neomítané podezdívce a se zděnou hospodářskou částí ze smíšeného neomítaného zdiva. Ve zdivu jeden okenní otvor obytné části a jeden chlévů.