městský dům

Dům situovaný při západním okraji jižní fronty náměstí. Půdorys domu obdélný s delší stranou ve směru S-J; 2 nadzemní podlaží a sklepy; v jižní části dispozice 3 nadzemní podlaží. V západní části severní fasády nepravidelný trojboký rizalit. U jižní stěny v 1. a 2. patře balkón. Přízemí má dvoutraktové uspořádání; ve východním traktu mázhauz; v zúžené jižní části mázhauzu umístěno schodiště do patra. V 1. patře u schodiště velká síň. K severní části západní fasády přiléhá mírně lichoběžný přístavek s jedním nadzemním podlažím. Mansardová střecha má hřeben kolmý k ulici; drážkové tašky a bobrovky; 3 neomítnuté cihelné komíny; na západní straně 2 volská oka; dělící římsa trámová profilovaná. S fasáda – sokl není. Korunní římsa zděná se štukovým profilem; shora oplechovaná. Omítky štukové; Při levém nároží liséna; průběžný kordonový pás. Zděný štít rozdělený etážovou římskou; čelo v patě neodsazené a nahoře mírně vytažené nad krytinu; omítka hladká; ramena přímá a shora oplechovaná; obvod štítu provází pásek; ve spodní etáži z osy doleva pravoúhlý vstup; zděné ostění; na šambráně letopočet 1709; vpravo malé čtvercové okno s omítnutým ostěním; v horní etáži osové na výšku oválné okénko; zděné ostění. V přízemí vlevo půlkruhově ukončený portál; pískovcové ostění provází vnější lišta vykrojená v horních rozích; pateční a vrcholové klenáky se zrcadlem. Po pravé straně portálu sdružené podvojné na výšku obdélné okno; zděné ostění s lištovou šambránou. V patře 2 shodná sdružená okna. Do sklepa ústí ležatě obdélný větrací otvor s omítnutým ostěním. Rizalit – stříška má tvar cibulové báně zakončené hrotnicí s makovicí; měděný plech. Sokl i korunní římsa přechází ze stěny. Omítky štukové s nárožními lisénami a kordonovým pásem. V čele v přízemí i patře na výšku obdélné okno; zděné ostění s lištovou šambránou. Ve východním boku v přízemí úzké na výšku obdélné okno; zděné ostění. J fasáda (dvorní) – sokl ani římsa není. Omítky hladké nečleněné. Štít má čelo zalícované se stěnou i střešními rovinami; zdivo hladce omítnuté; ve spodní části vedle sebe 3 na výšku obdélná okna; zděné ostění se šambránou; střední okno má segmentový záklenek; v horní části 2 oválná okénka s omítnutým ostěním. V přízemí vpravo obdélný portálek s pískovcovým ostěním; zhruba uprostřed hluboký výklenek se segmentovým záklenkem (umístěná zde studna). V 1. patře 2 pravoúhlé vstupy a zhruba čtvercové okno; zděná ostění se šambránou. Balkón v 1. patře má dřevěnou konstrukci tvořenou sloupky, průvlakem a podlahovými trámy; zábradlí prkenné. Ve 2. patře pravoúhlý vstup a 3 na výšku obdélná okna; zděná ostění se šambránou. Konstrukce balkónu 2. patra stejná; shora balkón krytý pultovou stříškou s bobrovkami. Z fasáda – místo římsy mírně přetažené námětky. Omítky štukové a bez členění. V 1. patře v levé polovině 2 na výšku obdélná okna a v pravé polovině 2 sdružená dvoudílná okna; u všech zděné ostění s lištovou šambránou. V patře ještě 2 slepá okna naznačená jen šambránou. Na Z straně domu přístavek, dvůr na J straně uzavírá bývalá hospodářská budova.