socha sv. Augustina

Naproti budovy zámku čp. 1, na žulovém podstavci stojí pískovcová socha sv. Augustina. Na dvou hranolových kamenných stupních, nad čtvercovým půdorysem, z čelní strany v půdorysu segmentově vypnutých, ve středu osazený hranolový podstavec s čelní stěnou vypnutou do segmentu, sokl hladký ukončený mírnou profilací. Stupně spojeny kovanými skobami. Na stěnách podstavce vyryté obdélné rámy s čtvrtkruhově vykrojenými rohy, v předním rytý nápis s chronogramem: / AVGVSTINO / DoCtorVM PrInCIpI / PatrI sVo / StrVXere / Stokenses / AVgVstInIanI /. Podstavec ukončen ven vyloženou krycí deskou, po obvodu římsovitě profilovanou a z čelní strany půdorysně vzedmutou segmentem oblouku. Na desku dosedá menší postament se soklíkem a vzhůru zúženým segmentově vybraným článkem ukončeným odsazeným oblounem. Na postamentu stojící postava sv. Augustina, s esovitě prohnutou tělesnou osou, oděna v zřasené dlouhé roucho a bez mitry. Před jeho levou nohou stojí andílek, jenž nad svým levým bokem drží mušli a s úsměvem pohlíží dolů. Světec levicí opírá o bok zavřenou knihu a nad ní přidržuje srdce, pravici volně pokládá na hruď, prostovlasá hlava mírně nakloněná k levému rameni a zakloněna. Obličej široký, s plnovousem, pohled obrácen k nebi.