městský dům

Dům stojí blíže východnímu okraji severní fronty zástavby náměstí. Na severu dvůr ohraničený bývalou městskou hradbou prolomenou zde vstupem. Půdorys domu mírně lichoběžný s delší stranou ve směru S-J; v exteriéru se uplatňuje také severní část západní fasády, po jejíž délce 3 opěrné pilíře; 2 nadzemní podlaží, upravené podkroví a sklepy. Přízemí rozděleno ve směru hloubky parcely na 3 trakty; střední trakt zaujímá průjezd ke dvoru; v rozšířené střední části průjezdu schodiště do 1. patra. V patře u schodiště prostorná síň, z jejíž SZ rohu vede chodba; na východní straně se nastupuje na schody do podkroví. Zastřešení složeno ze dvou paralelních sedlových střech s hřebenem kolmým k ulici; tašky bobrovky; režný cihelný komín; střešní okna. J průčelí – sokl odlišený pouze barevností nátěru. Zděná korunní římsa má složitější maltový profil; shora krytá bobrovkami. Omítky štukové a bez členění. Dva trojúhelné štítu v patě spojuje krátký vodorovný úsek; čelo mají v patě zalícované se stěnou a nahoře mírně vytažené nad krytinu; zdivo hladce omítnuté; ramena krytá plechem a na čele provázená páskem; v obou štítech osové na výšku obdélné okno s omítnutým ostěním. Portál do průjezdu má stlačený záklenek a zděné ostění; záklenek provází lištová šambrána; nad záklenkem štukový rostlinný ornament ohraničený pravoúhle zalomenou lištou s uchy. V přízemí 3 na výšku obdélná okna; zděné ostění; lištová šambrána s uchy. V patře celkem symetricky 4 shodná okna. V patře mezi středními okny koncha s mušlí; uvnitř soška. S průčelí (dvorní) – sokl na části hrubě omítnutý a na části obložený keramickými dlaždicemi. Korunní římsa není. Štukové omítky bez členění. Trojúhelné štíty zděné, v patě neodsazené a nahoře ukončené v rovině střešních ploch; omítka hladká; v obou štítech na výšku obdélné okno se zděným ostěním. V přízemí vpravo 2 široké vjezdy s vodorovným nadpražím; zděné ostění; v levé polovině 2 na výšku obdélná okna s omítnutým ostěním. V patře 3 na výšku obdélná a 2 čtvercová okna; zděné ostění. Z průčelí - sokl není. Zděná desková římsa. Omítky hladké a bez členění; ve zdivu vidět pouze cihly. Opěrné pilíře mají po výšce šikmé čelo; hladce omítnuté. V přízemí vpravo obdélné okno se zděným ostěním. V patře 2 na výšku obdélná okna; levé sdružené podvojné a pravé v se segmentovým záklenkem; ostění omítnutá.