fara

Zděná stavba obdélného půdorysu s delší stěnou zhruba ve směru V – Z; vstupní průčelí obráceno na sever (do náměstí); 2 nadzemní podlaží; přízemí i 1. patro řešeno asi jako trojtrakt (dělící nosné zdi v S – J směru); střední trakt zaujímá v obou podlažích síň, z níž jsou přístupné další místnosti; ze síně přízemí se chodí do patra i sklepa; v síni 1. patra schody do půdy. Po celé délce jižní fasády provedena pavlač se záchodovým přístavkem na východním konci (předstupuje východní fasádu jako rizalit). Střecha je sedlová, ukončená po stranách valbami; pod eternitovými šablonami zachovaný šindel. Na S straně 3 valbové vikýře (opláštění eternitem); 2 cihelné neomítané komíny. Fasádu člení hrubě omítaný sokl a ploché lisény v nárožích. Plochy pavlače obložené eternitovými šablonami. V ose S průčelí obdélný portál (štuková lišta s uchy, nad středem zakroucená a doplněná omítkovým křížem). Do přízemí ústí 3 obdélná okna (jedno vlevo od vstupu a zbývající vpravo) s lištovými šambránami s uchy a vrcholovým klenákem; horní lišty podobně jako u vstupu zakrouceny, složitěji tvarované suprafenestry provedené z oblých lišt. Okenní výplně dvojité s dělenými křídly. V 1. patře 4 stejně řešená okna (suprafenestry nemají). V levé části fasády 2 obdélné větrací otvory ze sklepa. Vlevo od vchodu provedena v úrovni patra na stěně figurální malba (P. Marie) ohraničená lištovým štukovým rámem, z jehož horní části je vysunutý baldachýnek. Pod malbou latinský nápis, lemovaný oválným lištovým rámem; po stranách volutky. V pravé části fasády zhruba na rozhraní přízemí a patra ještě jeden nápis s letopočtem 1920 v lištovém rámu. Východní průčelí má v přízemí 3 okna; první dvě (od J) naležato obdélná se segmentovým záklenkem, zbývající drobné okénko na výšku obdélné se segmentovým záklenkem. V 1. patře 3 obdélná okna s dvojitými rámy. Při patě plechový poklop (asi vstup do sklepa). Západní průčelí má v přízemí i patře 2 obdélná okna; jejich orámování i výplně provedeny stejně jako u oken na S straně. Jižní průčelí má Z část v rozsahu přízemí zakrytou přístavkem garáže; v úrovni patra se rýsují 3 obdélná okna. Záchodový přístavek je krytý pultovou střechou; krytina a obklad stěn patra z eternitových šablon. Dvorek po východní straně uzavřený ze strany náměstí pilířovou bránou; vrata dřevěná dvoukřídlová (novodobá).