kostel sv. Jakuba Většího

Orientovaná zděná omítaná jednolodní stavba, v západní části svažitého náměstí situovaného nedaleko pravého břehu řeky Radbuzy. K obdélné lodi připojen užší presbytář s trojbokým závěrem, 3 strany pravidelného osmiúhelníka. Po severní straně presbytáře čtyřboká šestipatrová věž se sakristií v přízemí, v 5. patře zvonová stolice. Po západním boku věže pravoúhlý schodišťový přístavek do 1. patra věže. Střecha lodi sedlová pokrytá měděným plechem, vikýře oplechované ve tvaru volského oka. Střecha presbytáře sedlová s valbami nad závěrem, krytina z měděného plechu, hřeben níže než u lodi. Na věži cibulová báň přecházející v osmibokou lucernu, báň usazena na nízkém zvonovitém náběhu, otvory v lucerně uzavřené odsazenými půlkruhovými oblouky, lucerna ukončena cibulovou stříškou s makovicí a křížkem, krytina z měděného plechu. Stříška schodišťového přístavku pultová klopená k západu, pokrytá měděným plechem. Podélné stěny lodi s nepředstupujícím soklíkem obloženým kamennými obdélnými destičkami, na západní straně stejný vyšší předsazený sokl. Korunní římsa zděná, o deskovém základu a štukovém profilu, obíhá všechny stěny. Fasády členěny pilastry, dříky obloženy kamennými destičkami, patky rozšířené stejně obložené, hlavice štukové římsové, úseky dříků nad hlavicemi štukové. V místě pilastrů spodní část profilu korunní římsy zalomena. Na západní fasádě vymezují pilastry tři pole (krajní užší), vnitřní pilastry asymetricky svazkové. Západní štít v patě odsazený od líce stěny, se svislou obdélnou základnou s lisénami obloženými kamenným obkladem, na okrajích komolé podstavce s piniovými šiškami. Oplechovaná ramena složena z volut, konkávních úseků a ukončující segmentové římsy. Ve vrcholu železný křížek. Do plochy štítu pokračují vnitřní asymetricky odstupněné pilastry ukončené deskovitou římskou s fabionem, pod ní oblounový pásek. Čelo východního štítu v patě odsazené a vytažené nad krytinu, kryto plechem. V ose západní fasády obdélný žulový portál, ostění s vnější lištou s uchy, vnitřním oblounkem a klenákem s letopočtem 1738, nadpražní díl ve střední části zvednutý. Ve střední partii severní stěny obdélný portál s hladkým žulovým ostěním, dveře dřevěné rámové s kosočtverečně skládanou prkennou výplní a ozdobnými kruhovými plechovými terčíky, závěsy pásové (asi 2. pol. 18. stol.). V podélných zdech po třech obdélných oknech se segmentově vypnutým nadpražím a parapetní deskou, oblouky podchyceny zvlněnými konzolkami, rám železný dělený, zasklení neprůhledné (2. pol. 20. stol.). V západní zdi v úrovni kruchty obdélné okno se segmentovým záklenkem, šambrána na čelní ploše profilovaná jemnými ústupky, výplň stejná jako u ostatních oken. Sokl u presbytáře neproveden, korunní římsa ve stejné úrovni jako u lodi, profilace přechází. V J a JV zdi obdélné okno s hrotitě překlenutou špaletou, vlastní ostění ukončeno nahoře i dole trojlistem, rám dělený z pásového železa, sklo neprůhledné (novodobý). Věž přiléhající k presbytáři ze severu má při terénu nízký pás obkladu z kamenných destiček, korunní římsa zděná profilovaná, nad středy stěn stlačeným obloukem vzedmutá, v místě navýšení vloženy kruhové plechové ciferníky. Fasády hladké, bez členění. V rovině podlahy 5. patra líc zdiva lehce uskočený, kryto plechem. V posledním patře na každé straně tři různě široká vpadlá pole. V severní zdi obdélný portál s hladkým žulovým ostěním, dveře dřevěné rámové se svisle kladenými prkny, závěsy pásové (novodobé, závěsy starší), před dveřmi mříž. Sakristie osvětlena od východu zhruba kruhovým oknem, rám železný dělený (novodobý), před ním proplétaná mříž. V 1., 2. a 3. patře vždy jedno štěrbinové okénko ve východní zdi, rámy železné (20. stol.). V 5. patře na každé straně obdélné okno s ven odsazeným půlkruhovým záklenkem, rám železný dělený (novodobý). Schodišťový přístavek má nepředsazený sokl z drobných kamenných destiček. Na západní straně ústupková zděná římsa. Čelo trojúhelného štítu v patě nevýrazně předsazené líci stěny a zalícované s krytinou. V severní zdi obdélný vchod, ostění obloženo kamennými destičkami, dveře dřevěné se svislým laťováním (20. stol.). V úrovni patra úzké pravoúhlé okénko v západní a severní zdi, rámy železné (2. pol. 20. stol.).