pamětní kříž

Pamětní kříž v centru obce, mezi kostelem sv. Vavřince a čp. 134. Podstavec kamenný bílený, kříž litinový. Na soklíku ve tvaru čtvercového stupně s čtvercovitě rozšířenými rohy na způsob uch, osazen dvoudílný podstavec. Dolní mohutnější část tvaru komolého jehlanu s mírně okosenými hranami, přechází po odsazení do fabionu, členěného na každé straně osmi krátkými kanelurami. Na odsazené krycí desce, čtvercového půdorysu, osazena horní část podstavce ve tvaru protáhlého komolého kužele, nad polovinou výšky členěného kanelurami, do nichž shora, jakoby z mušlovitého vrchlíku sbíhají krátké píšťaly. Do tohoto podstavce osazen litinový černě natřený krucifix s příčně rýhovanými břevny, zakončenými rozšířením s palmetou a při patě zesílený. Střed členěný penízky je sevřený volutovými křidélky s rostlinným motivem. Korpus původně bíle natřený, dnes okrový. V křížení diagonálně vybíhají stejně natřené paprsky. Pod korpusem obdélná nápisová destička s majuskulním nápisem: / CHVÁLA / KRISTU /, původně nápisová destička oválná orámovaná věncem. V nadhlaví, na kříži, na zavíjené pásce počáteční písmena latinského nápisu / IN / RI /.