městský dům

Objekt situovaný na západním okraji středověkého jádra obce v Šandově ulici. Jednopatrový řadový zřejmě hrázděný dům (vyzdívky z pálených cihel a hliněné mazaniny), na nízké kamenné podezdívce, hladce omítaný na rákos, na obdélném půdorysu, podélnou osou orientovaný ve směru V-Z. Střecha sedlová, se štítovou orientací do ulice, pokrytá eternitovými šablonami, pod nimi původní šindelová krytina. V severním pultu střechy hranolový komín vyzděný z režného cihelného zdiva. Východní štítové průčelí do ulice o dvou osách, nečleněné, pouze s nízkým mírně předstupujícím hladce omítaným soklíkem. V jižním volném nároží kamenný kuželový odrazník. V pravé ose obdélný vstup s nadsvětlíkem a s deštěným ostěním. Dveře dřevěné profilované, za lícem zdiva, nadsvětlík v líci, rozdělený na dvě obdélné podélné tabulky. V levé ose dřevěné obdélné podélné dvojité trojdílné okno v líci zdiva. V patře v osách obdélná dřevěná okna v tesařském ostění. Okno v pravé ose dvoukřídlé nečleněné v líci zdiva. V pravé ose okno dvojité dvoukřídlé, vnitřní křídla členěna do šesti tabulek a vnější nečleněná. Korunní římsa neprovedena. Štít trojúhelný s přesahem střechy bedněný svisle kladenými prkny. Přesah střechy v čele obložený eternitem. Při spodní straně štítu vystupují ze zdiva čtyři dekorativně vykrajované štíhlé konzolky. Jižní podélné průčelí obrácené více jak z poloviny do úzké proluky, ve volné východní části v přízemí jedno a v patře dvě okna. Okno v přízemí dřevěné obdélné podélné dvojité trojdílné v líci zdiva. V patře dvě dřevěná obdélná dvojitá dvoukřídlá okna v tesařském ostění, vnitřní křídla členěna do šesti tabulek a vnější nečleněná. Část průčelí v proluce bez otvorů, pouze v přízemí obdélný vstup s tesařským ostěním. V úrovni podlahy prvního patra vysazeny tři dřevěné hranolové krakorce, na čelní straně opatřené čepem, jeden krakorec má dosud pásek. Krakorce v minulosti vynášely pavlač a schodiště do patra. Původní vstup, dnes zaslepený, se pravděpodobně rýsuje cca ve střední ose průčelí. Korunní římsa neprovedena. Okap nesený hranolovými stropnicemi s okosenými hranami. Západní dvorní průčelí nečleněné, pouze s vysokým soklem vyznačeným v nátěru omítky. Obvodová dvorní zeď je v linii středověké městské hradby. Přízemí má dvě osy a patro tři. V levé ose obdélný vstup přístupný novodobým schodnicovým schodištěm bez podstupnic. Dveře jednokřídlé dřevěné s profilací, v horní třetině prosklené, hluboko za lícem zdiva. Okno v pravé ose obdélné dřevěné dvojité dvoukřídlé v líci zdiva. V patře tři obdélná dřevěná dvojitá dvoukřídlá okna v líci zdiva. Vnitřní křídla členěna do šesti tabulek, vnější nečleněna. Korunní římsa neprovedena. Střecha ukončena strmou valbou.