fara

Fara stojí na JZ okraji obce, na vyvýšeném místě poblíž (severně)kostela Narození P.Marie. Z původního dvora zůstala dochována kromě obytné budovy stodola a chlévy. Od přístupové cesty ke kostelu se hřbitovem směřuje do dvora fary horní (západní) a spodní (východní) příjezdová cesta. Vjezdová brána je nová. Vyvýšený terén části farní zahrady, na kterém fara stojí, ohrazuje kamenná tarasní zeď, dnes v částech dobetonovaná. Zděná přízemní, částečně podsklepená budova fary na obdélném půdorysu, s mansardovou střechou zakrytou taškami bobrovkami, původně šindelem. Ze střechy vystupují čtyři komíny, dnes oplechované. Vstupy z protilehlých kratších stran, na JV v ose hlavní vstup se segmentovým zaklenutím, po stranách po jednom obdélném okně. Ze dvora ze SZ vstup přes novou verandu. Na SV směřují čtyři pravidelně rozmístěná obdélná okna, na JZ celkem pět stejných oken v rytmu 1 – 3 – 1. Okna jsou dvojitá novodobá, s předsazenou, také novou mříží. Fasády hladce omítané, mansardová římsa nahrazena prosklením.