vila Kestřánkova

Vila je jednou z pozoruhodných raně secesních realizací na území města. Krásného projekt Kestřánkovy vily se poněkud vymyká jeho předchozím projektům ve stylu wagnerianské klasicizující secese a přináší nově některé motivy folklorizující a florální. Vila je zasazená do mírně svažitého terénu. Nejvýraznějším prvkem stavby je těleso schodišťové věže, prorůstající západním průčelím vily a ukončené loggií, která je zastřešena přilbovitou kopulí. Loggiové otvory věže jsou vyplněny mřížemi. Jižní fasáda je zdobena malým štítem se čtyřmi pylony s jednoduchým rostlinným dekorem. Na pylonu při malé střešní terase je umístěna naturalistická nadživotní plastika sedící postavy (snad dudák). Výzdoba průčelí je velmi decentní (listy s kruhy na parapetních plochách, náznak bosáže). Objekt byl v r. 1908 rozšířen na východní straně o další trakt, čímž byla poněkud porušena hmotová kompozice. V té době zřejmě došlo i k některým úpravám jižní fasády (zazděný loggie v 1. patře apod). Vila je zasazena do zahrady, založené prof. Dr. Ing. Josefem Sigmundem (zeť stavebníka).