židovský hřbitov

Židovský hřbitov byl založen za městskými hradbami, cca 500 m SZ od náměstí a dnes se nalézá mezi ulicemi U Střelnice a Roháče z Dubé. Areál o tvaru nepravidelného protáhlého sedmiúhelníku, před jehož čelním (jižním) cípem stála obřadní síň, je vyvýšen nad okolní terén, neboť v minulosti při opakovaném zaplnění nepříliš rozsáhlé plochy docházelo k rozšiřování hřbitova nasypáváním dalších vrstev pro nové pohřby. Rovinatý areál, prudce a krátce se svažující pouze na jižním a východním okraji, je obehnán obvodovou zdí, konstruovanou z J, Z a S strany z kamenných přitesaných pískovcových kvádrů a z východní strany z omítaného betonového masivu s korunou z vlnitých pálených tašek. V jižní stěně je proražen vchod pro pěší, uzavřený dekorativní kovanou brankou. Další vchod vedl podle pozůstatků schodiště v druhé třetině východní strany zdi, ale výstavbou nového úseku byl zaslepen. Hrobnický zděný dům obdélného tvaru stál v místě jižního vchodu, čtvercová márnice pouze několik kroků od domu, při východní stěně zdi, k níž přiléhala. Na ploše je dochováno celkem 137 náhrobních kamenů a jejich torz od r. 1682. Stély i novější tzv. poemancipační náhrobní kameny jsou řazeny do nepravidelných řad, nápisem otočeným k východu, u východní zdi k západu. Množství náhrobků se nenalézá na svém skutečném místě následkem vytržení v r. 1938. Pozdější náhrobní kameny, složené z více elementů, nesou zřetelné stopy po násilném zacházení, část komponentů dokonce schází. Historické stély mají jednoduchý kvadratický tvar, který svědčí o archaickém a tradičním přístupu kameníků k podobě židovského náhrobku. V jižním cípu hřbitova je vztyčen poškozený pískovcový obelisk, věnovaný židovským pohřebním bratrstvem, a tmavý granitový obelisk (povalený) na památku Karla a Marianne Spritzerových s anglickým textem, osazený na hřbitov až po r. 1945.