chlévy

Budova bývalých chlévů zemědělské usedlosti čp. 9 v obci Kyšice je štítem otočena k místní komunikaci. Jedná se o stavbu na podélném půdorysu se sedlovou střechou, která je v přední části zděná z kamene. V části ležící blíže návsi stojí býv. obilnice, druhotně opatřená polopatrem. Střecha je sedlová. Na nádvorní straně jsou dva dveřní otvory do komor, opatřené kamennými pravoúhlými portály s nadsvětlíkem a jedno okno. Severněji položený portálek je opatřen vročením do roku 1863 a nápisem s datací INKI : FRANTC JILEK. LETA. 1829. Portálek byl ve stavbě použit druhotně, jak to dosvědčuje např. nastavení stojek. Obvodové zdivo je zděné z lomového kamene. Fasáda je členěna lesénovým řádem a čabrakou. K býv. sýpce přiléhá část s chlévy, která byla druhotně prodloužena severozápadním směrem do hloubky dvora. Obdélná až čtvercová okna na nádvorní straně mají v úrovni parapetu podokenní římsu zhotovenou z mírně předsazených cihel. Kordonová římsa je profilovaná. V této nejstarší části budovy jsou dvě komory a chlév. Objekt byl později prodloužen do dvora usedlosti o další chlévy.