býv. okresní hejtmanství

Budova, realizovaná v letech 1906 až 1907, byla určena pro umístění C. k. okresního hejtmanství, berního referátu, bytu přednosty okresního hejtmanství a třech bytů sluhů. Je situována na Jižním předměstí v blízkosti historického centra města. Jedná se o nárožní objekt, který hlavním průčelím orientovaným na jih směřuje na Americkou třídu. Východním traktem stavba zabíhá do ulice Goethovy a západním do Martinské ulice. Boční křídla jsou zešikmena dle uliční čáry a přímo na ně navazují další objekty. Jedná se o třípodlažní podsklepenou budova se sedlovou střechou. Na hlavní vchod v jižním průčelí navazuje průjezd procházející hlavním traktem do dvora, který byl původně tvořen zahradou se studnou. Nad průjezdem je situováno hlavní dvouramenné schodiště, jež představuje reprezentační část interiéru budovy. Je zdobeno množstvím dekorativních prvků secesního tvarosloví – štuková výzdoba stropu a stěn, mozaiková dlažba, kované zábradlí s rostlinnými motivy, okna s leptanými skleněnými výplněmi. Dekor se rozprostírá do dalších komunikační částí budovy. Na schodiště navazují chodby hlavního křídla směřované k severní straně. Z nich se vchází do průchozích kanceláří s okny orientovanými k jižní straně na Americkou třídu. Chodby jsou na stropech zdobeny štukovým dekorem; dveře vedoucí do kanceláří jsou rámovány šambránami s modernistickým dekorem. Ve střední části 3. NP je umístěn hlavní sál, výrazně upraven v 60. či 70. letech 20. století, přesto však nesoucí zdobné prvky, z nichž jsou některé (větrací mřížky, obklady stěn v místech za topením) dochovány také v prostorách kanceláří. Západní křídlo je rovněž tvořeno kancelářemi, z nichž dvě rohové (při jihozápadním a severozápadním nároží) nejsou přístupné z chodby. Východní trakt byl stejně tak určen prostorám kanceláří, vyjma jeho severní části, kde se nacházely byty. Přístup k nim zajišťoval boční vchod, na který navazuje schodiště spojující sklepní prostory s půdními. Hmota schodiště vystupuje do prostoru dvora. V interiéru je schodiště v každém patře odděleno prosklenou stěnou s dveřmi, která je dekorována kovanými prvky. Samotné schodiště je doplněno kovaným zábradlím s geometrickými prvky, poukazujícími na nástup moderny. Hlavní průčelí budovy, směřované do ulice Americká, je ve středové části zvýrazněno rizalitem a převýšenou střechou. Rizalit se vstupem uprostřed je oproti ostatním částem fasády bohatěji dekorován a rámován bosovaným nárožím. Je tvořen pěti okenními osami, které jsou v úrovni třetího podlaží navýšena o drobná dvoukřídlá okénka dekorovaná festony. Centrální část s vchodem je rámována pilastry a falešným balkónem v úrovni druhého podlaží. Boční části hlavní fasády jsou rytmizovány rovněž pěti okenními osami. Nároží budovy je zešikmené, zvýrazněné pilastry s pásovou rustikou. Boční fasády jsou dekorovány obdobným způsobem jako hlavní průčelí. Východní průčelí je od nároží zvýrazněno rizalitem, ve kterém je umístěna jedna okenní osa. První podlaží je po celém obvodu uliční fasády odděleno kordónovou římsou a ve spodní části zvýrazněno pásovou bosáží. Fasáda je završena předsazenou profilovanou korunní římsou, která je podpírána konzolami. Nad ní vystupuje atika, jež je v bočních částech doplněna drobnými reliéfy. V části rizalitu je atika navýšena štítem tvořeném v renesančním tvarosloví. Okna jsou rámována jemně profilovanými šambránami a zdůrazněna nadokenními (v úrovni 2. NP v rizalitu trojúhelníkovými) a podokenními římsami (v úrovni 3. NP na konzolách) a obdélnou parapetní výplní. Některá okna, převážně trojdílná schodišťová, jsou tvořena dřevěnými rámy s dekorativní profilací, pocházející zřejmě z doby stavby objektu. Dekorace průčelí odpovídá stavu v době realizace stavby. V některých partiích bylo podle dobového návrhu průčelí mírně zjednodušeno, k čemuž ovšem došlo již v době stavby. Původní barevnost byla zřejmě řešena v šedo-zelených tónech. Současné řešení v barevnosti růžovo-červené bylo realizováno v 80. letech 20. století. Dvorní fasáda je v současné době neomítnutá, omítka byla v posledních letech osekána. K dalším stavebním úpravám docházelo v průběhu celé druhé poloviny 20. století – úprava sklepních prostor, oprava střechy s výměnou krytiny. V 60. až 70. letech došlo k úpravě hlavního sálu v 3. NP. Zahrada byla částečně zastavěna garážemi a přístavbou sálu v jihovýchodním koutě dvora v roce 1984.